Cadmus fordítás Cadmus

Összecsapások törtek ki egy görög menekülttáborban

2019. 09. 05.

Könnygázzal oszlatta szét szerdán a görög rendőrség a Leszbosz szigetén található móriai menekülttáborban a tüntetést, amely során az ott tartózkodó, kísérő nélkül érkező kiskorúak tiltakoztak a rossz életkörülmények ellen, és követelték elszállításukat.

A kiskorúak további mintegy 700 migránssal együtt az elmúlt napokban érkeztek Görögországba, de egyelőre nem vették nyilvántartásba őket, és emiatt nem tudtak kérelmet benyújtani menedékjog iránt.
Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök a múlt héten ígéretet tett arra, hogy ismét egyesítenek 116, jelenleg a szigeteken tartózkodó, kísérő nélkül érkező kiskorút családtagjaikkal azokban az országokban, amelyekkel már sikerült megállapodásra jutni. Ezenfelül további 250 gyereket szállítanak át a szárazföldön található befogadóközpontokba.

A szerdán a móriai menekülttáborban tüntető kiskorúak azt követelték, hogy őket is szállítsák a görög fővárosba. Eddig közel 1500, sebezhető csoportba tartozó embert szállították át Móriából egy észak-görögországi táborba Micotákisz azon új tervének részeként, amelynek célja az Égei-tengeren található, túlzsúfolt táborok tehermentesítése. A móriai, 3000 ember befogadására tervezett táborban jelenleg több mint 9300 ember tartózkodik.

A görög szigeteken található, összesen 6000 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg több mint 20 ezren tartózkodnak, miután az elmúlt időszakban – különösen augusztusban – egyre többen érkeztek a görög partokhoz. Csak szerdán 130 ember érkezett Leszbosz szigetére azzal a további legalább 227-tel együtt, akiket a görög parti őrség mentett ki a tengeri vizeken Híosznál és Számosznál az elmúlt 24 órában.

Az érkezések számának növekedése arra késztette a görög kormányt, hogy felgyorsítsa annak a tervnek a megvalósítását, amelynek célja egyrészt a táborok helyzetének javítása, másrészt viszont a kitoloncolások számának növelése.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑