Cadmus fordítás Cadmus

Összecsapások törtek ki egy UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott szigeten

2020. 05. 02.

Összecsapások törtek ki pénteken Jemen déli részén, az UNESCO világörökségi helyszíneként számon tartott Szokotra szigeten a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormányerők és a dél-jemeni szakadárok között.

A harcok azt követően lángoltak fel, hogy a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) harcosai megkísérelték bevenni a sziget legnagyobb települését, Hadibo városát. Megtámadták az ottani katonai támaszpontokat, de a kormányerők visszaverték a lázadókat – közölték jemeni tisztségviselők.

Helyi lakosok kora reggel óta fegyverropogást és robbanásokat hallanak. Sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.
A Déli Átmeneti Tanács szombaton bejelentette, hogy “egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, köztük Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt, és korrupcióval vádolták meg a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt.

A nemzetközileg elismert kormányzat puccsnak minősítette a szakadárok lépését, és azt követelte tőlük, hogy tartsák tiszteletben a tavaly novemberben aláírt békeszerződést.

A világörökségi listán szereplő Szokotra gazdag biodiverzitásáról híres. Az STC korábban többször próbálta már ellenőrzése alá vonni a szigetet.

Az STC és a kormány is része annak a szaúdi vezetésű és az Egyesült Arab Emirátusok által is támogatott arab koalíciónak, amely évek óta harcol az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók ellen.

A kormány és a szakadárok tavaly augusztusban azonban összetűzésbe kerültek egyes dél-jemeni területek, köztük a legfontosabb kikötőváros, Áden feletti ellenőrzés kérdésében. Ebben a viszályban az Egyesült Arab Emírségek a déli szakadárok pártját fogja.

A belső csatározások várhatóan tovább súlyosbítják azt a humanitárius válságot, amelyet a 2014 óta húzódó véres polgárháború okozott a világ egyik legszegényebb országában.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑