Cadmus fordítás Cadmus

Összecsaptak palesztin tüntetők izraeli katonákkal, egy férfi meghalt

2018. 03. 10.

Összecsaptak pénteken palesztin tüntetők izraeli katonákkal Ciszjordánia és a Gázai övezet több településén, a Ciszjordánia legnagyobb városában, Hebronban kirobbant összecsapásokban egy 24 éves palesztin tüntetőt agyonlőttek – jelentette a Vörös Félhold.

Az egészségügyi szolgálat tájékoztatása szerint Mohamed Dzsábrit a mellkasán érte az izraeli katonák által leadott lövés, a 24 éves palesztin férfi a kórházba szállítását követően nem sokkal belehalt az éles lőszer okozta sebbe.

Az izraeli hadsereg egyik meg nem nevezett szóvivője szerint a katonák közvetlen fenyegetésre reagáltak, az áldozat ugyanis éppen egy gyújtóbombát készült rájuk hajítani. A Hebronban történt incidenst ettől függetlenül kivizsgálják – tette hozzá.
Egy másik beszámoló szerint több tüntető is gyújtóbombát hajított a katonákra, akik – a hadseregnek szintén névtelenül nyilatkozó szóvivője szerint – éles lőszert bevetve tüzet nyitottak a “legfőbb felbujtó” ellen.

A Vörös Félhold munkatársai elmondták, hogy emellett legalább tíz ember lőtt sebek, és több tucat ember könnygáz belélegzése miatt szorul ápolásra. Az izraeli katonák az őket kövekkel dobáló tüntetők feloszlatására vetettek be könnygázt.

Az ehhez hasonló összecsapások rendszeresek – a muszlimok által szent napnak tartott – péntekenként azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette: elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe. Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban.

Orientalista.hu – Origo, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑