Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán átmenetileg lezárja egyik határátkelőjét

2021. 09. 02.

Pakisztán átmenetileg lezárja egyik forgalmas határátkelőjét az afganisztáni határszakaszon – jelentette be csütörtökön a pakisztáni belügyminiszter.

Sejk Rasid Ahmed elmondta, hogy a Csaman határátkelőt zárják le, de azt nem közölte, hogy mennyi időre.
Csaman településen keresztül lehet átlépni a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományból az afganisztáni Kandahár tartománybeli Szpin-Baldak városba.

Naponta több ezer afgán menekült át Pakisztánba a csamani átkelőn az utóbbi hetekben, azt követően, hogy augusztusban a tálibok kerültek hatalomra Afganisztánban, és még ezrek várakoznak jelenleg is a határátkelő közelében az afgán oldalon.

Pakisztán gazdasági és szociális problémákra hivatkozva jelezte, hogy nem tud újabb menekülthullámot befogadni. A szomszédos Afganisztánból az 1970-es évek óta érkeznek menedékkérők, és jelenleg már eléri a 2,7 milliót a Pakisztánban élő afgán menekültek száma.

Egy kormányzati tisztségviselő múlt héten azt mondta a dpa német hírügynökségnek: arra számítanak, hogy legalább nyolcszázezer új menekült érkezhet még Pakisztánba.

A két ország közös – 2500 kilométer hosszú – határszakaszán tíznél is több határátkelő van. Egy ideje már zárva van Torkham városánál a második legnagyobb átkelő, amely az északnyugat-pakisztáni Pesavart és az afganisztáni Nangarhar tartományt köti össze.

Tádzsikisztán nem tud nagy számban menekülteket befogadni

Tádzsikisztán mégsem tud nagy számban menekülteket befogadni a szomszédos Afganisztánból a nyáron tett ígéretével ellentétben – jelentette ki csütörtökön a közép-ázsiai ország belügyminisztere.

A tádzsik kormány júliusban még úgy nyilatkozott, hogy be tudna fogadni 100 ezer embert Afganisztánból, bár ehhez még ki kellene építenie a szükséges infrastruktúrát.

Ramazon Rahimzoda belügyminiszter csütörtökön már arra figyelmeztetett, hogy országának nincs meg a kellő kapacitása ehhez. Elmondta, hogy a kormány a korábbi években összesen 70 hektár területet jelölt ki az afgán határ mentén, ahová a menekültek érkezhetnének. A nemzetközi közösség segítségét kérték a befogadóközpontok kialakításához, de “húsz év alatt egyetlen nemzetközi szervezet sem nyújtott gyakorlati segítséget ahhoz, hogy kiépíthessék a szükséges infrastruktúrát a menedékkérők befogadására” – mondta el a miniszter.

Tádzsikisztánnak 1344 kilométeres közös határszakasza van Afganisztánnal. Az ország az utóbbi 15 évben több mint 3 ezer afgán menekültcsaládot – összesen 15 ezer embert – fogadott be. A tádzsik belügyminisztérium adatai szerint a tádzsik-afgán határon jelenleg 80 család várakozik gyerekekkel arra, hogy elhagyhassa a tálibok uralma alá került hazáját, és beléphessen Tádzsikisztán területére.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑