Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán és Irán a határtérség védelmével foglalkozó munkacsoportot hoz létre

2022. 02. 15.

Pakisztán és Irán közös, a határvédelemmel foglalkozó munkacsoportot hozott létre, amely egyebek között a biztonsággal, a kereskedelemmel és az utazással kapcsolatos ügyeket is felülvizsgálja – jelentette kedden az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió az iráni belügyminiszterre hivatkozva.

Ahmad Vahídi hétfőn, Pakisztánban tett egynapos látogatása során az IRNA iráni állami hírügynökségnek azt mondta, a két ország emellett a gazdasági kapcsolatok mélyítését is célul tűzte ki.

Vahídi, akit útjára az iráni határőrség parancsnoka is elkísért, egyeztetett Imran Hán pakisztáni miniszterelnökkel, valamint Kamar Dzsavid Badzsva vezérkari főnökkel is.

A mind Pakisztánnal, mind pedig Iránnal szomszédos Afganisztánra kitérve Imran Hán felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen meg mindent a humanitárius válság elkerüléséért, valamit a stabilitás erősítését és a terrorizmus elleni harcot sürgette.

A pakisztáni hadsereg közleménye szerint Pakisztán és Irán védelmi együttműködése kulcsfontosságú a régió stabilitásában.

A két ország mintegy 750 kilométeres határszakaszon osztozik, a gazdaságilag viszonylag elmaradott, néhány helyen nehezen megközelíthető régió biztonsága pedig évek óta kiemelt fontossággal bír Teherán és Iszlámábád számára.

A térségből szórványosan összecsapásokat jelentenek, a környéken az al-Kaidával kapcsolatban álló Dzsais al-Adl nevű terrorszervezet mellett több, etnikai alapú milícia is aktív, illetve az iráni olajszektort sújtó amerikai szankciók nyomán nőtt az illegális olajexport is Pakisztánba. Emellett a térség a zömében Afganisztánból érkező kábítószerek csempészetének egyik fő útvonala is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑