Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztán kompromisszumra szólítja az afgán feleket a harcok beszüntetése érdekében

Az afgán kormánynak és a tálib lázadóknak kölcsönös engedményeket kell tenniük egy békés megoldás elérése érdekében – mondta Mojid Juszuf, Pakisztán nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban szerdán, miközben a lázadók, az amerikai erők kivonulását kihasználva megtöbbszörözték az általuk ellenőrzött területeket.

Az amerikai fővárosban folytatott egyheti tárgyalásai után Mojid Juszuf viszonylagosnak igyekezett beállítani, hogy Iszlámábád mekkora befolyást tud gyakorolni a tálibokra, azzal együtt, hogy Pakisztán egyike volt annak a mindössze három országnak, amely a 2001 végi amerikai katonai invázióig elismerte a tálibok Kabulban hatalmon lévő szélsőséges iszlamista rezsimét.

“Bár korlátozottak a nyomásgyakorlási lehetőségeink, élünk velük” – hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva, de azt mondta, hogy lehetőségeik “tovább csökkentek” a külföldi erők végéhez közeledő afganisztáni kivonásával.

“Megmondtuk nagyon világosan, hogy nem fogadjuk el a hatalom (katonai) erővel való átvételét” – tette hozzá.

Egyúttal azonban utalt arra, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb szerepet kellene vállalnia a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében, és úgy vélte, hogy az afgán kormánynak is fel kéne adnia a katonai győzelem reményét.

“Engedményekre lesz szükség, a harctéri realitások figyelembe vételével. De a fegyveres erőszaknak véget kell vetni” – hangoztatta a pakisztáni nemzetbiztonsági tanácsadó.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑