Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban őrizetbe vették a keresztény nő felmentése miatti tüntetések szervezőjét

2018. 11. 25.

Őrizetbe vették Hadim Husszein Rizvit, annak a Tehrík-i-Labaik nevű pakisztáni iszlamista pártnak (TLP) a vezetőjét, amely az istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentése miatti tüntetéseivel három napon át megbénította az ázsiai ország életét – közölte az MTI.

Vezetőjük őrizetbe vétele után a párt mintegy háromszáz hívét is előállították Pandzsáb állam több településén – közölte Tahír Mahmud magas rangú rendőrtiszt.

Rizvit szombatra virradóra vették őrizetbe, ez „a közélet, a javak és a közrend védelmét célozza, és nincs köze Ászija Bibi ügyéhez” – írta Favad Saudri tájékoztatási miniszter Twitter-üzenetében.

A TLP ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap tüntetéseket tartson az Iszlámábád melletti helyőrségi városban, Ravalpindiben, „elutasítva a kormány alternatív javaslatait” és „erőszakot provokálva” – tette hozzá Saudri, aki „békére és nyugalomra” szólította fel a párt híveit.

Rizvi és a TLP szervezte azokat a tüntetéseket, amelyek három napon át bénították meg Pakisztán életét, azután, hogy október végén bejelentették: a legfelsőbb bíróság felmentette az istenkáromlásért 2010-ben halálra ítélt ötgyermekes Ászija Bibit.

Az iszlamisták eltorlaszolták az ország főútvonalait, gépkocsikat gyújtottak fel. A TLP kilátásba helyezte a legfelsőbb bíróságon az ítéletet meghozó bíráik meggyilkolását és katonai lázadást is. A radikális iszlamisták azzal fenyegetőztek, hogy mindenkit megölnek, aki megsérti az iszlámot vagy bírálja az istenkáromlásra vonatkozó törvényt.

A kormány úgy vetett véget a megmozdulásnak, hogy vitatott megállapodást kötött az iszlamistákkal, amelyben egyebek mellett vállalta, hogy új eljárást indítanak, amelynek célja, hogy Bibi ne hagyhassa el az országot.

Ászija Bibi hivatalosan szabadlábon van, de titkos helyen tartják a bírósági döntésig. A TLP közölte, hogy ismét az utcára megy, ha Bibi elhagyhatja az országot.

Az ötvenes éveiben járó keresztény nő gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim munkatársnőivel, akik azzal vádolták meg, hogy szidalmazta Mohamed prófétát. 2010-ben istenkáromlás vádjával halálra ítélték. Ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek és Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását.

Forrás: MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑