Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin helyhatósági választás bojkottal

2017. 05. 16.

Helyhatósági választásokat rendeztek szombaton Ciszjordániában, amely azonban semmit sem árul el a palesztin belső erőviszonyokról.

Gyakorlatilag egyetlen jelentős párt, a Fatah képviselői indultak, a Gázát irányító Hamász, valamint az Iszlám Dzsihád, illetve a baloldali Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) csoportok bojkottálták a választást. Így a voksolás nem volt tényleges megmérettetés, Mahmúd Abbász elnök és a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság továbbra sem tudta felmérni milyen esélyei lennének egy parlamenti választáson, amelyet több mint egy évtizede törvénytelenül halogat.

Utoljára 2006-ban tartottak törvényhozási választásokat a palesztin területeken, akkor a Hamász győzött, s minden felmérés azt mutatja, hogy ezúttal sem lenne másképpen, a Gázát irányító iszlamista csoport szabad választás útján átvehetné Ciszjordánia vezetését is.

A Hamasz szóvivője útján reagált. Favzi Barum szavai szerint a ciszjordániai választások a biztonsági erők „és ellenségünk, Izrael közreműködésével zajlanak. A választások célja, hogy megerősítsék a Fatah pártot. Az eredmény csak erősíti a megosztottságot Gáza és Ciszjordánia között”.

A belső palesztin megosztottság és rivalizáció, a Hamasz népszerűsége nem csak a demokratikus működést lehetetleníti el, hanem az egységes palesztin állam létrehozásának is egyik komoly akadálya, hiszen a nemzetközi közösség nem támogatna egy, a gázai iszlamista csoport által irányított államot.

Az Al-Jazeera pánarab televízió honlapja emlékeztet, hogy szerdán diákválaszt rendeztek a ciszjordániai Birzeit Egyetemen. Az itt kialakult erőviszony pedig a teljes Palesztin Autonómiára mérvadó. A diákvoskolást a Hamasz szövetségese nyerte meg.

Orientalista.hu – Népszava

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑