Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin tüntetők csaptak össza izraeli katonákkal, sokan megsérültek (videó)

2017. 04. 29.

Több tucatnyi palesztin sérült meg pénteken izraeli katonákkal történt összetűzésekben a zsidó állam börtöneiben éhségsztrájkot folytató palesztin rabok melletti, Ciszjordánia-szerte tartott szimpátiatüntetéseken – közölték palesztin egészségügyi tisztségviselők.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint mintegy kétezer palesztin “vett részt erőszakos lázongásokban” Ciszjordánia több helyszínén. A közlemény szerint a katonák zavargások oszlatásához használt eljárásokhoz folyamodtak.

Anas Diek, a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának szóvivője szerint három embert kellett kórházba vinni. Egyiküket gumilövedékkel találták el a fején, egy másikat pedig könnygázgránáttal a térdén. Hozzátette: másokat a helyszínen kezeltek, egyebek mellett könnygáz belélegzése miatt.

Ahmad Bitavi, a rámalláhi kórház igazgatója szerint több mint 20 ember sérült meg, a legtöbben a lábukon sérültek meg.

Betlehemben a tiltakozók Marvan Bargouti bebörtönzött palesztin vezető képmásával díszített zászlókat lengettek. A palesztinok kövekkel dobálták az izraeli katonákat és parittyákat is használtak ellenük, míg a biztonsági erők tagjai könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel válaszoltak.

Az izraeli börtönökben 6500 palesztin foglyot őriznek biztonsági megfontolásokból, a rabok fele a Fatah párthoz tartozik. Az utóbbi másfél évben jelentősen megnőtt a számuk a főként késeléses és gázolásos merényletekkel jelentkező terrorhullám miatt.

Az izraeli közszolgálati rádió április 17-én jelentette, hogy éhségsztrájkba kezdett mintegy ezerkétszáz palesztin rab, jobb fogva tartási körülményeket követelve.

A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó, mérsékelt Fatah párthoz tartozó, és terrortevékenységért ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marvan Barghouti, Mahmud Abbasz palesztin elnök lehetséges utódja indította, majd csatlakoztak hozzá a rivális, radikális iszlamista, a Gázai övezetet uraló Hamász szervezethez tartozó rabok is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑