Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin választások miatt Kairóban egyeztetett a Hamasz és Fatah

2021. 02. 08.

A Palesztin Hatóság vezetője Mahmud Abbász 2006 óta először választásokat hirdetett meg, bár korábbi hasonló bejelentései előbb vagy utóbb rendre meghiúsultak.

Az Abbász által ismertetett rendelet szerint a palesztin listás szavazásra, ha minden jól megy idén május 22-én kerül sor. Az elnök 2009-ben lejárt mandátumának megújítására július 31-én lehet voksolni, míg a Palesztin Nemzeti Tanács létrehozásának végső határideje augusztus 31.

A választások tényleges megtartásával kapcsolatban valójában szkeptikus megfigyelők megnyugtatására a Fatah tisztviselői arra hivatkoznak, hogy Abbász most először mutatott hajlandóságot hivatalos palesztin törvényhozói szavazásra vonatkozó rendelet kiadására.

A felek közötti közös szándék megerősítése érdekében és a választásokkal kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázásra magasrangú palesztin tisztviselők vasárnap Kairóban folytattak megbeszélést.

A találkozón részt vett Jibril Rajoub, a Fatah főtitkára és Szaleh al-Arouri, a Hamász helyettes vezére és egyben az Izz ad-Din al-Kasszam brigád alapító parancsnoka, akire úgy tekintenek, mint Ciszjordánia katonai parancsnokára. Ezenkívül más palesztin frakciók, például az iszlám dzsihád és a népi harcfront képviselői is részt megjelentek a kairói megbeszélésen.

Fordulóponton vagyunk a palesztin küzdelemben– ígérte Khalil al-Hajja, a Hamász egyik vezető tisztségviselője, a zervezethez kapcsolódó Safa News hírportálnak vasárnap reggel az egyiptomi rafahi átkelőhelynél.

Hazafias szellemben haladunk, és azon fogunk dolgozni, hogy legyőzzük az akadályokat a megbékélés és a választások elérése érdekében – tette hozzá al-Hajja.

A ramallahi vezetés a kairói tárgyalásokat a választások útjában álló akadályok elhárításának reményében üdvözölte, tekintettel a Fatah és a Hamász közötti évek óta tartó finoman szólva is feszült viszonyra, amely a szervezet 2006-os választási győzelme után eszkalálódott, amikor a Fatah de facto elveszette a gázai enklávé feletti uralmat és ami végül a felek közötti véres háborúba vezetett.

Azóta számos többnyire sikertelen megbékélési megállapodást követően, most a jelek szerint a Fatah a Hamásszal közös kormányt sem tartana elképzelhetetlennek, amennyiben a radikális csoport hajlandó elfogadni a Palesztin Felszabadítási Szervezet platformjának például azokat az elveit, miszerint lemond az erőszakról és elismeri Izrael jogát következésképp a békés és biztonságos együttélést.

Ilymódon a két naposra tervezett kairói találkozón számos technikai kérdés megvitatása mellett, lehetőségként a két szervezet közös listán való indulása is napirendre fog kerülni.

Rajoub, múlt héten a palesztin közszolgálati adónak azt nyilatkozta, hogy bár még nem született döntés a témában, frakciója úgy érkezik Kairóba, hogy minden lehetőségre nyitott. A két szervezet közötti közös lista nem lehetetlen, de nem is tűnik nagyon valószínűnek, mivel a Hamász kétséges, hogy belemenne többek között a Fatah fenn említett elveinek elfogadásába és inkább fog igazodni saját Izrael-ellenes politikai programjához. Ezenkívül a Fatah sem bízna meg feltétlenül a Hamász ígéreteiben tekintettel a közelmúltban elszenvedett sérelmekre.

A palesztin területeken 2007-es szakadás óta két különálló rivális kormány működik. Az egyik az Abbász vezette Fatah által uralt Palesztin Hatóság Ciszjordániában, korlátozott mozgástérrel, míg a Gázai övezetet a Hamász ellenőrzi.

Mindkét fél saját igazságszolgáltatási rendszerét és saját biztonsági erőit működteti, és mindkettő a végletekig bizalmatlan a másikkal szemben. Jihad Harb (TOI) palesztin politikai elemző szerint a választások lebonyolításához.

A két félnek Ciszjordániában és a Gázai övezetben egyaránt meg kell állapodniuk abban, hogy ki fogja felügyelni a szavazóhelyiségeket. Szükség van egy független választási bíróságra is, amely hitelesíti az eredményeket és megoldja a választási vitákat. Eddig még nem sikerült megoldást találni ezekre a kérdésekre.

Ramallah ugyan ígéret tett arra, hogy engedélyezi a Hamász aktivistáinak a nyílt kampányt és amennyiben veszítenek a választáson a hatalom békés átadását, Harb ugyanakkor még mindig kételkedik abban, hogy a felek valóban elkötelezettek a szabad és tisztességes választások mellett.

A palesztin elemző arra emlékezetet, hogy annak idején a 2006-os vereségre számítva Abbász gyakorlatilag megfosztotta a független bíróságot az elnökség korlátozására vonatkozó hatáskörétől.

Bizonyos aggodalmak arra engednek következtetni, hogy meg fog ismétlődni, mindaz, amit a bíróságokkal kapcsolatban 2006-ban láttunk – tette hozzá Harb.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑