Palmyra közelében csapott le az Iszlám Állam

Legalább huszonhat katonát öltek meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistái a szíriai hadsereg egy állása elleni meglepetésszerű támadásban az ókori Palmüra városától keletre – jelentették a helyi források.

A dzsihadisták az ellenőrzésük alatt álló, kiterjedt, de gyakorlatilag lakatlan sivatagi területről indították a támadást a Palmyrától délkeletre lévő szíriai katonai állás ellen.

A szélsőségesek offenzívája egy, gépkocsival végrehajtott öngyilkos robbantással indult, ami gyorsan fegyveres harccá nőtte ki magát.

A dzsihadisták támadása ráadásul onnan indult ki, ahová a Damaszkusz déli részéből a hétvégén kiszorított Iszlám Állam terroristáit buszokkal deportálták a kormány és a szélsőségesek közti megállapodás jegyében. Az Iszlám Állam mintegy 1600 fegyveresét és polgári személyeket evakuálták  vasárnaptól hétfőig, 32 busszal.

 Pünkösd napjától kezdve Damaszkusz teljes egésze a szíriai hadsereg ellenőrzése alá került.

Palmyrát a dzsihadisták az úgynevezett „kalifátusuk” 2014-es kikiáltása óta kétszer foglalták el, és hatalmas pusztítást végeztek az ókori város régészeti és kulturális emlékeiben, nem beszélve a tömeges kivégzésekről, amelyek megrázták az egész világot.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑