Párizs szerint nagyon súlyos felelősség terheli Törökországot és az Egyesült Államokat

Párizs szerint Törökországot és az Egyesült Államokat nagyon súlyos felelősség terheli az Északkelet-Szíriában kialakult helyzetért, amely ki fog hatni a térség más területeire is.

Édouard Philippe francia miniszterelnök szerint az Ankarában és Washingtonban hozott döntéseknek „pusztító hatása” lesz. Nagyon súlyos azoknak a felelőssége, akik ezeket a döntéseket meghozták a szíriai török offenzíváról, amelynek nemcsak Törökországra és az Egyesült Államokra lesz súlyos kihatása, hanem a térség más országaira és még távolabbra is – mondta a kormányfő.

Ezek a döntések szerinte kérdésessé teszik öt év erőfeszítéseit az Iszlám Állam terrorszervezet ellen a nemzetközi koalíció részéről, amelynek kiemelkedő tagja volt az Egyesült Államok. „A káosz felé tartunk, amelynek már látszanak az iszlamisták számára kedvező jelei” – mondta.

„Ezeknek a döntéseknek pusztító hatásuk lesz a szíriai demokratikus erőkre nézve, amelyeknek a fő alkotóeleme a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szervezet – jelentette ki Édouard Philippe. ”Pusztító hatásuk lesz a civil lakosságra, akárcsak a válság politikai rendezésére, amely a török előrenyomulással párhuzamosan egyre távolabbra tolódik ki„ – tette hozzá.

A kapcsolatok Törökországgal ”nem egyszerűek„, és a török kormány ilyen döntései nem fogják megkönnyíteni őket – figyelmeztetett, ugyanakkor hangsúlyozta a párbeszéd folytatásának szükségességét Ankarával.

MTI, Magyar Hírlap

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑