Cadmus fordítás Cadmus

Pártvezetők nyilatkozatai szerint az ellenzék megpróbálja megakadályozni az újabb választást

2021. 03. 26.

A Benjámin Netanjahu elleni tömb pártjai megpróbálják megakadályozni mind az izraeli miniszterelnök újabb kormányalakítását, mind az újabb parlamenti választásokat, miután Netanjahunak nem sikerült többséget szereznie a kneszetben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

“Mindent megteszek a további választások megakadályozása érdekében. Ennek első szakasza egy törvénytervezet, amely tiltaná, hogy kormányfő lehessen olyan honatyából, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség” – írta Twitter-üzenetében Avigdor Liberman, a Netanjahu leváltását sürgető pártok egyikének, a jobboldali Izrael a Hazánknak az elnöke. Ennek elfogadása esetén Netanjahunak nem lenne érdeke többé újabb választások kiírása, mert azon nem lehetne pártja miniszterelnök-jelöltje.

Korábban Gideon Szaár, a tömb másik, Új remény nevű pártjának a vezetője egy ellenkormány megalakítását helyezte kilátásba a két éven belüli negyedik választás eredményeinek ismeretében. Szaár a Netanjahu irányította jobboldali Likudból vált ki, és alakított új politikai tömörülést néhány hónappal ezelőtt.

Liberman és Szaár már elkezdték a tárgyalásokat, amelynek során először megpróbálják saját jelöltjükkel felváltani Jarív Levint, a Likudhoz tartozó jelenlegi parlamenti elnököt, hogy az új házelnök a törvényhozás elé terjessze az általuk fontosnak tartott javaslatokat.

Csütörtök este Jaír Lapid, a legnagyobb ellenzéki párt, a centrista Jes Atíd elnöke – a ynet értesülése szerint – megbeszélést folytat Meráv Michaelivel, a szociáldemokrata Munkapárt elnöknőjével Netanjahu elmozdításának lépéseiről.

A választásokon a Benjámin Netanjahu vezette vallásos-jobboldali blokk 59 mandátumot szerzett együtt Naftali Bennet jobboldali pártjával, de a hét képviselői hellyel rendelkező Bennet a kampány során azt mondta, hogy nem kötelezi el magát egyik tömb mellett sem.

A Netanjahu távozását követelő ellentábornak 57 honatyát sikerült delegálnia a törvényhozásba, és a mérleg nyelve a korábban mindig Netanjahut támogató Bennet mellett a négymandátumos, Raam nevű, Manszúr Abbász vezette muzulmán hagyományőrző arab párt lett, amely szintén tömbökön kívülinek nyilvánította magát.

A kormányalakításhoz Netanjahunak mind a két “el nem kötelezett” pártot meg kellene nyernie, de az ellenzéknek elég egyiküket maga mellé állítania a parlamenti többség eléréséhez.

A miniszterelnök újabb kormányalakítását megnehezíti, hogy a vele szövetséges, hat helyet szerzett, arabellenes Vallásos Cionisták pártszövetség vezetője, Becalel Szmotrics nem hajlandó elfogadni, hogy arab pártok támogatásával szerezzenek kormányzati többséget.

“Nem fog olyan jobboldali kormány alakulni, amely Abbász Raam pártján nyugszik. Pont. Sem belül, sem kívül, sem távol maradva a szavazástól, sem másféle izrablöffel. A terrorizmus hívei, akik tagadják Izrael létét zsidó államként, nem legitim partnerei egyetlen kormánynak sem” – írta Szmotrics, ezzel a jobboldalról is jelentősen megnehezítve Benjámin Netanjahu helyzetét.

Az izraeli médiában az utóbbi napokban egyre több találgatás született arról, hogy a Likud esetleg az ellene szövetkezett pártok parlamenti képviselőinek átcsábításával lesz képes többséghez jutni, de az ellenzék politikusai tagadják, hogy bárki is kész lenne “átállni”. Teljes párt koalíciós megnyerése sem kecsegtet reménnyel, miután a Likud nem tartotta be a Beni Ganz vezette Kék-Fehérrel tavaly megkötött egyezményeit.

Ha egyik tábor sem lesz képes kormányt alakítani a kedden megszavazott kneszet pártjaiból, akkor újabb, ötödik választásokat írhatnak ki nyár végére vagy ősz elejére.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑