Cadmus fordítás Cadmus

Pasinján: Baku megtervezett provokációja volt a határ menti incidens

Nikol Pasinján ügyvivő örmény miniszterelnök csütörtökön “Baku megtervezett provokációjának” tulajdonította az örményországi-azerbajdzsáni határ mentén kirobbant, előző napi incidenst, amely során állítása szerint azeri katonák hatoltak be Örményország területére.

“Szeretném világossá tenni, hogy ami Szevlicsnél történt, az előre megtervezett provokáció volt, tekintve, hogy az azeriek hamisított térképeket hoztak magukkal, hogy azt állíthassák, ők Azerbajdzsán területén tartózkodnak” – mondta a kabinetülésen Pasinján.

“A lényegét tekintve egy válsággal állunk szemben, amelynek számos kimenetele lehet. Örményország szuverén területének érinthetetlennek kell lennie, az azeri erőknek pedig vissza kell térniük kiindulási állásaikra” – szögezte le.

Az örmény védelmi minisztérium szerdai beszámolója szerint azeri katonák érkeztek az örményországi Szjunik tartománybeli Szevlics tavának környékével határos térségbe, hogy “határkiigazítás” címén “bizonyos munkákat” folytassanak. A tárca szerint az örmény egységek intézkedései nyomán az azeri katonák leálltak a munkálatokkal, és egyeztetések zajlanak a probléma megoldása érdekében.

Pasinján szerda este gyűlést hívott össze a biztonsági tanács számára, ahol azt állította: az azeri biztonsági erők illetéktelenül behatoltak Örményország területére 3,5 kilométeres mélységben.

A két ország közötti határ örmény oldalán Szjunik tartomány mentén alakult ki a tavalyi hegyi-karabahi harcokat követően.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑