Cadmus fordítás Cadmus

Pasinján: Karabah jogállásának a biztonság garantálását kell szolgálnia

2022. 04. 14.

Örményország elismeri Azerbajdzsán területi integritását, de hangsúlyozza Hegyi-Karabah jogi státuszának fontosságát, mivel annak a biztonság szavatolására kell irányulnia – jelentette ki szerdán a jereváni parlamentben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök.

Örményország már 1992-ben, a Független Államok Közösségének (FÁK) elismeréséről szóló szerződés ratifikálásakor elismerte Azerbajdzsán határainak területi integritását és sérthetetlenségét.

Megállapítottuk, hogy Örményországnak soha nem voltak területi követelései Azerbajdzsánnal szemben, és a karabahi kérdés nem területi, hanem jogi kérdés. Karabah státusza nem cél, hanem eszköz a biztonság és a hegyi-karabahi örmények jogainak biztosítására – tette hozzá.

Pasinján szólt arról, hogy a nemzetközi közösség azt követeli, hogy Örményország tekintse át a Hegyi-Karabah státuszára vonatkozó álláspontját, és ebben az esetben egy lehetséges kötelezettségvállalást ígér a konfliktus megoldására.

A kormányfő beszédében egyben értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a térségben szolgálatot teljesítő orosz békefenntartók előző nap nem engedték át a Lacsin folyosón Hegyi-Karabahba az ellenzéki örmény parlamenti képviselők egy csoportját.

A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet, a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti vidékeken rendszeresek voltak az összetűzések.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑