Cadmus fordítás Cadmus

Pasinján: Örményországnak fokoznia kell a katonai együttműködést Oroszországgal

Örményországnak komolyan el kell mélyítenie a katonai és a stratégiai együttműködést Oroszországgal Azerbajdzsán agresszív politikája miatt – jelentette ki kedden Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök a Szjunik tartományban található Kapan városában.

“Azerbajdzsán agresszív politikájára a feltartóztatás nemzetközi eszközeivel kell felelnünk. Komolyan el kell mélyítenünk a katonai és a stratégiai együttműködést Oroszországgal.

Szavatolnunk kell országunk biztonságát, a többi között az EBESZ minszki csoportjának bevonásával” – hangsúlyozta az ügyvezető örmény kormányfő a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet (EBESZ) keretén belül 1992-ben létrehozott csoportra utalva, amelynek társelnökei Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország.

Kiemelte azt is, hogy mindennek az örmény hadsereg átfogó reformjával kell együtt járnia.

Nyilatkozata előtt nem sokkal Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ilham Aliyev azeri államfő az országaik közötti szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá kedden a hegyi-karabahi Susa városában, amelyet Azerbajdzsán a közelmúltban foglalt vissza az örményektől a vitatott hovatartozású hegyi-karabahi régió ellenőrzéséért tavaly ősszel megvívott háborúban.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, a jereváni vezetés számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá.

A válság nyomán Nikol Pasinján április 25-én lemondott tisztségéről, de ügyvezető kormányfő marad a június 20-ra kitűzött parlamenti választásig. A miniszterelnök pártja, a Polgári Egyezség közölte, hogy nem fog más politikai erővel választási szövetséget alkotni.

Elemzők szerint Pasinján – aki a történtek ellenére továbbra is népszerű, elsősorban a vidéki kis településeken – fő kihívója Robert Kocsarján volt államfő lehet, Örményország nevű blokkjával. Kocsarján Ishan Szagateljánnal, az Örmény Forradalmi Szövetség (Dasnakcutjun) és Vage Akopjánnal, az Újjászülető Örményország ellenzéki pártok vezetőivel kötött szövetséget.

A voksoláson indul Szerzs Szargszján volt államfő pártja, az Örmény Köztársaság Párt is, amely választási szövetségre lépett a nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetőjének, Artur Vanecjánnak a Haza nevű pártjával. Ringbe szállnak a Felvilágosult Örményország és a Virágzó Örményország ellenzéki pártok is.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑