Cadmus fordítás Cadmus

Pasinján pártja önállóan tud kormányt alakítani

2021. 06. 21.

Korábbi hírekkel ellentétben mégis tud önállóan kormányt alakítani Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja, amely elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson,

A Pasinján vezette Polgári Szerződés a voksok 53,92 százalékát szerezte meg, és ez elvileg 0,08 százaléknyi vokssal kevesebb, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy önállóan tudjon kormányt alakítani.

Tigran Mukucsján, a központi választási bizottság elnöke azonban újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a testület által közzétett előzetes eredmények alapján Pasinján pártja mégis jogot formálhat arra, hogy önállóan alakítson kormányt. Magyarázata szerint a bizottság által közzétett adatok azt mutatják, hogy a pártok az összes szavazat hány százalékát szerezték meg, de a mandátumelosztás más séma szerint történik.

Az a politikai erő alakíthat önállóan kormányt, amely a mandátumok számának 54 százalékát birtokolja, Pasinján pártja pedig további mandátumokat kap a parlamentbe be nem jutott pártok szavazatai révén.

A Robert Kocserján volt államfő vezette szövetség, az Armenia a második helyen végzett a szavazatok 21,04 százalékával.

A pártok számára a bejutási küszöb öt, a választási szövetségek (blokkok) számára hétszázalékos. Mukucsján azonban kifejtette, hogy a választási törvény szerint a parlamentben mindenképpen legalább három pártnak kell lennie, ezért bejut a harmadik helyen végzett politikai erő akkor is, ha nem lépte át a bejutási küszöböt.

A választási bizottság elnöke igennel válaszolt arra a kérdése, hogy az előzetes eredmények alapján tagja lesz-e a parlamentnek a Szerzs Szargszján volt államfő vezette Tiszteletet! blokk is, amely harmadikként a voksok 5,23 százalékát szerezte meg, és nem lépte át a rá vonatkozó hétszázalékos küszöböt.

A negyedik, a Gagik Crukján vezette Virágzó Örményország nevű párt 3,96 százaléknyi voksot kapott, de rá az ötszázalékos küszöb vonatkozik. A választáson 25 párt indult, a részvételi arány 49,4 százalékos volt.

Pasinján már hétfőn hajnalban, a hivatalos részeredmények ismeretében győzelmet hirdetett, arról beszélt, hogy az örmény nép “acélforradalmat” vitt véghez. Azt ígérte, hogy konzultációkat fog folytani “minden egészséges” politikai erővel. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint azonban Kocsarján pártjában gyanakodva fogadták az eredményeket, mivel jócskán rácáfolnak az elmúlt nyolc hónap társadalmi megnyilvánulásaira, és nagyon eltérnek az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatásoktól, amelyek nagyjából azonos eredményt mértek a két legnagyobb tömörülésnek. Sőt a Gallup intézet múlt pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a választók 28,7 százaléka, Pasinján pártjára pedig 25,2 százalékuk szavazna.

A voksolást azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett a Kaukázuson túli köztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban és környékén. A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, s Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azzal vádolva a kormányt, hogy “elárulta az örmény nemzeti ügyet”. Nikol Pasinján végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választásokat írtak ki.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑