Cadmus fordítás Cadmus

Pénzt ad az egyiptomi kormány a nőknek, hogy ne vállaljanak kettőnél több gyereket

2023. 03. 30.

Évente 11 500 forintnak megfelelő pénzt kaphatnak az egyiptomi nők, ha már házasok, de nincs három gyerekük.

Amíg Európában azon dolgoznak a politikusok, hogyan lehet növelni a népességet, a világ sok más pontján az a tét, hogy megállítsák a gyarapodást. Egyiptomban most a kormány azt vezeti be, hogy pénzt ad azoknak a nőknek, akiknek nincs kettőnél több gyerekük.

A pénzügyi és gazdaságfejlesztési minisztérium által meghirdetett programhoz bármelyik nő csatlakozhat, ha már házas. Minden olyan évre, amelyben legfeljebb két gyereke van, 1000 egyiptomi fontot – vagyis átszámítva nagyjából 11 500 forintot – írnak jóvá neki, és a pénzt egyben megkaphatja 45 éves kora után, ha addig sem született egy harmadik gyereke.

Adel Amer, az ország gazdaság- és társadalomtudományi központjának vezetője azt mondta az al-Monitornak: Egyiptom gazdasági erőforrásai már most is csak az ország nagyjából felének igényeit tudják kielégíteni.

Márpedig eddig annyit sikerült elérni, hogy míg az 1970-es években egy nő átlagosan 5,6 gyereket szült, mostanra ez a szám lemenjen 2,8-ra, de ez sem elég a népességrobbanás megállításához. Egy 2021-es felmérés szerint az egyiptomi házas nők harmada nem foglalkozik a fogamzásgátlással.

Szaid Szadek szociológiaprofesszor ellenben azt mondta a portálnak: túl kevés pénzről van szó, ennyi nem fogja megállítani a népességrobbanást, főleg nem úgy, hogy sok család rákényszerül a gyerekvállalásra, hogy legyen, aki majd pénzt hoz a házhoz. Szerinte a nők oktatásával és az ő társadalmi-anyagi helyzetük javításával kellene elkezdeni a népességszabályozást.

HVG

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑