Polcokon termő zöldségek Dubaiban

A tervek szerint a termelés felfutásakor napi 2700 kilogramm zöldség terem majd a polcokon. Az Emirates Airlines utasait nemsokára egy hatalmas vertikális farm fogja ellátni salátával és leveles zöldségekkel. A légitársaság élelmiszer-ellátója, az Emirates Flight Catering, valamint a Szilícium-völgyi startup, a Crop One megállapodott egy 12 ezer négyzetméteres zárt rendszerű növénytermelő üzem létesítéséről – írja a Syngenta blog.

Az építkezés novemberben kezdődik, a jövő év decemberében pedig már szállíthatják is a fedélzetre szánt zöldféléket. Az eddigi legnagyobb ilyen üzem a chicagói FarmedHere volt 8400 négyzetméterrel, majd az Aerofarm következett New Jersey-ben a maga 6400 négyzetméterével.
Dubaiban a tervek szerint a termelés felfutásakor napi 2700 kilogramm zöldség terem a polcokon, ami a két fél közleménye szerint megegyezik 364 hektárnyi szabadföldi zöldségfarm termelésével.

A vertikális gazdálkodás révén nemcsak a földterülettel, hanem a vízzel is spórolnak – fotó: blog.syngenta.hu

Hozzáfűzték, hogy a vertikális gazdálkodás révén nemcsak a földterülettel, hanem a vízzel is spórolnak: a Crop One azt állítja, hogy

a hagyományos mezőgazdaság vízigényének csupán egy százalékát használja a rendszerük.

Ráadásul mivel a létesítmény a Dubai Al Maktoum nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában épül fel, a szállítási költség és a szállítással kapcsolatos környezeti terhelés is minimális lesz. Ráadásul a zöldségeket néhány órával a betakarítást követően fel is szolgálják az utasoknak.

A vertikális gazdálkodás egyik legfontosabb előnye, hogy szinte bárhol létrehozható, beleértve a hajókat, elhagyott városi üzemeket és az űrállomásokat.

Agroinform.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑