2018. 10. 16.

Pompeo rijádi látogatásán aggodalmát fejezte ki a szaúdi újságíró eltűnése miatt

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése miatt kedden a szaúdi külügyminiszterrel folytatott rijádi tárgyalásain, és köszönetet mondott Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodónak az ügy kivizsgálása iránti elkötelezettségéért – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

„A külügyminiszter megismételte az amerikai aggodalmat Dzsamál Hasogdzsi (eltűnése) miatt” – olvasható Heather Nauert külügyi szóvivő szűkszavú közleményében, amely Pompeo és a Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter tárgyalásai után jelent meg.

Pompeo a megbeszélés után nem nyilatkozott a sajtónak, de Rijádban még tárgyal Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával is.

A CNN hírtelevízió hétfőn – meg nem nevezett forrásaira hivatkozva – közölte, hogy Rijád az újságíró meggyilkolásának beismerésére készül, és várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el az isztambuli konzulátuson. Donald Trump amerikai elnök hétfőn reggel telefonon beszélt az ügyről a szaúdi királlyal, aki azt mondta, hogy nincs tudomása az újságíró sorsáról. Trump hétfőn reggel újságíróknak azt mondta, hogy talán magukat önállósító gyilkosok ölhették meg Hasogdzsit. Ezt követően utazott Pompeo Rijádba. Heather Nauert hétfőn azt mondta: „annak kiderítése, hogy mi történt Dzsamál Hasogdzsival, rendkívül fontos az elnök számára.”

Elemzők szerint a Hasogdzsi-ügy próbára teszi az amerikai-szaúdi viszonyt, amelyet Donald Trump közel-keleti politikájának középpontjába állított. A The Wall Street Journal című amerikai lap úgy tudja, mind Szaúd-Arábia, mind Törökország jelezte Washingtonnak, hogy szeretne elkerülni egy esetleges nyílt konfrontációt az ügy miatt.

Magyar Idők, MTI

, , , ,
Back to Top ↑