2019. 09. 21.

Próbál kitörni diplomáciai elszigeteltségéből Líbia

Líbia a polgárháborúja ellenére is folytat diplomáciai tevékenységet, s elképzelhető, hogy rövid határidőn belül a nemzetközileg elismert, Tripoli székhelyű nemzeti kormány újra nagyköveteket nevez ki. A líbiai kormányt elismeri az ENSZ mellett az Európai Unió és számos más ország is, mozgásterét viszont rendkívül leszűkíti az országban uralkodó háborús helyzet.

Ahogy az észak-afrikai térségben minden ország, Líbia is pozitívan viszonyul Közép-Európához, számítanak a visegrádi országokkal való együttműködésre, s terveik között szerepel egy líbiai diplomata Budapestre akkreditálása is. A Tripoliban működő magyar nagykövetség a líbiai háború idején végig nyitva állt, s utolsó kapocsként szolgált az Euró­pai Unió és a háború dúlta Líbia között.

A béke ugyan nem állt helyre az olajban gazdag és a migrációs válság ügyében kulcsfontosságú afrikai államban, de a nemzetközileg elismert kormány felállásával bizonyos elmozdulás tapasztalható diplomáciai téren. A magyar nagykövetséget 2017-ben nyitotta újra Magyarország, eleget téve Mohamed Taher Sziala külügyminiszter ez irányú kérésének.

A líbiai diplomácia vezetője 2016 óta tölti be ezt a pozíciót, azóta számos országban tárgyalt Líbia stabilitásának megszilárdítása érdekében. Mohamed Taher Szia­la jelezte, az európai partok valójában Líbia déli határainál kezdődnek, ezért is törekszik Tripoli megállapodásokat kötni Csáddal, Szudánnal és Nigerrel, hogy az Afrikából induló migrációt kezelni lehessen. Líbia abban is bízik, hogy az Európai Unió segíteni tudja kulcsfontosságú munkáját.

Magyar Nemzet – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑