Putyin: A FÁK-országok terrortámadások potenciális célpontjai

A szentpétervári metrórobbantás azt bizonyítja, hogy a terrorhelyzet nem javul, a Független Államok Közösségének (FÁK) összes tagja terrortámadások potenciális célpontja – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában, ahol a FÁK-országok biztonsági szerveinek vezetőivel találkozott.

„Tudjuk, hogy országaink mindegyike, gyakorlatilag mindegyike terrortámadások lehetséges, potenciális célpontja” – mondta.

A találkozót megelőzően a Kreml honlapján közzétett nyilatkozatában az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmussal és a szélsőséges csoportokkal szembeni hatékony fellépés érdekében a FÁK-országok szakszolgálatainak szorosan együtt kell működniük. Emlékeztetett rá, hogy az erről szóló megállapodást 25 éve írták alá.

Putyin egyébként a megbeszélésen a FÁK tagjait veszélyeztető fenyegetések között nevezte meg a szervezett bűnözést, a kábítószer-kereskedelmet, valamint a belpolitikai helyzetük külső erők általi befolyásolását is.

Az orosz elnök a nap folyamán fogadta Savkat Mirzijojev üzbég államfőt, aki „nagyon kemény intézkedéseket szorgalmazott a szentpétervári metrórobbantás után, és közölte, hogy biztonsági ügyekben Taskent kész a szoros együttműködésre Moszkvával. Kijelentette, hogy Üzbegisztán támogatni fogja az Afganisztánnal kapcsolatos orosz álláspontot.

Orientalista.hu – MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑