Cadmus fordítás Cadmus

Putyin egyelőre nem készül a Donyec-medencébe

2022. 11. 10.

Nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencébe utazzon – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

“Még nincsenek konkrét tervek, de nincs kétségem afelől, hogy eljön az idő, amikor Putyin ellátogat a Donyec-medencébe. Természetesen ezek (az elcsatolt megyék) orosz régiók” – jelentette ki Peszkov kérdésre válaszolva.

A szóvivő egyébként, mint azt Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese közölte, szerdára virradóra tért vissza Luhanszkból, ahol képzést tartott a helyi média és sajtószolgálatok munkatársainak – közölte az MTI.

Kirill Sztremouszov, az Ukrajnától függetlenné vált Herszon megye Moszkva által kinevezett kormányzójának helyettese szerda reggel azt mondta, hogy a régióból, amelyre ukrán katonai nyomás nehezedik, mintegy 80 ezer civilt evakuáltak a helyi hatóságok. Délután több orosz hírügynökség is arról számolt be, hogy a 46 éves Sztremouszov autóbalesetben életét vesztette.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Herszon megyében az orosz hadsereg három ukrán taktikai század Kacskarivka, Pjatihatki és Szadok felé indított támadásait verte vissza, jelentős veszteségeket okozva nekik.

A tábornok szerint Kupjanszk irányában az előrenyomulással sikertelenül próbálkozó ukrán hadsereg több mint hatvan katonát, két gyalogsági harcjárművet és öt gépjárművet, Limannál mintegy száz katonát és “zsoldost, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy Grad sorozatvetőt és három kisteherautót veszített.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig öt drónt, 25 HIMARS- és két Vilha-lövedéket, valamint három HARM radarelhárító rakétát. Konasenkov azt mondta, hogy Dnyipro közelében megsemmisült egy ukrán lőszerraktár, amelyben HIMARS és Vilha sorozatvetőhöz szükséges muníciót tároltak.

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑