Cadmus fordítás Cadmus

Putyin-Erdogan találkozó Szocsiban

Szíriáról tárgyal elsősorban Oroszország és Törökország elnöke. Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője nem is titkolta, hogy komoly ellentétek vannak az oroszok és a törökök között ezen a téren.

Ez már kiderült Teheránban is, ahol Rouhani iráni elnökkel vitatták meg a szír helyzetet szeptember hetedikén. Irán és Oroszország teljes mellszélességgel támogatják Assad elnököt, aki fel akarja számolni az utolsó iszlamista  terrorista gócot Idlebben. Törökország viszont óvatosságra int, mert a saját érdekeit védelmezi Szíriában. Ráadásul tart attól, hogy az Idlebet felszabadító offenzíva újabb menekülthullámot indíthat el amik főként az iszlamisták és családjaik idézik majd elő.

Idlibben 300 ezer iszlamista harcos áll szemben a Szíriai Arab Hadsereg csapataival. Körülbelül hárommillió civil él ezen a vidéken. Minthogy Törökországban már 4,5 millió a szír menekültek száma, ezért egy újabb menekülthullám komoly gondokat okozna. Erdogan elnök nemrég új menekülthullámmal riogatta Európát. Ez persze csak lélektani előkészítés, hiszen a török államfő hamarosan Németországba látogat, hogy Merkel kancellárral tárgyaljon.

Törökország jelenleg évente 3 milliárd eurót kap azért, hogy megakadályozzon egy újabb menekülthullámot. Erdogan most több pénzt szeretne, tekintettel arra, hogy Törökország gazdasági válsága gyors ütemben üriti ki az államkasszát. E pénzhiány pedig alááshatja Erdogan népszerűségét, hiszen ő a választási kampány során a jólét további növekedését ígérte meg Törökország több mint 80 millió lakójának.

Globoport nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑