Cadmus fordítás Cadmus

Putyin Iránban: előrehaladást értek el a fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon

2022. 07. 20.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban közölte, hogy előrehaladást értek el a fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon, és megbeszélésükön köszönetet mondott a kérdésben közvetítő török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak.

Putyin és Erdogan kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében. A találkozó fő témái az ukrajnai háború és a szíriai konfliktus.

Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta.

Korábbi jelzések szerint Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ a héten várhatóan megállapodást ír alá az Ukrajnából a Fekete-tengeren történő gabonaszállítás újraindításáról.

Az orosz elnök kedden találkozott Ali Hameneivel, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjével is.

Hamenei hosszú távú együttműködést szorgalmazott Irán és Oroszország között. Közölte Putyinnal, hogy Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia a “nyugati megtévesztéssel” szemben – jelentette az iráni állami televízió.

Az iráni vezető kijelentette: Putyin biztosította arról, hogy Oroszország megőrizte a függetlenségét az Egyesült Államokkal szemben, és támogatást szorgalmazott azon országok számára, amelyek a saját valutájukat használják a kereskedelemben. “Az amerikai dollárt ki kell vezetni a világkereskedelemből, ezt fokozatosan tudjuk megtenni” – mondta Hamenei.

Mind Iránt, mind Oroszországot nemzetközi szankciók sújtják, Teheránt az atomprogramja, Oroszországot a Krím 2014-ben végrehajtott bekebelezése és Ukrajna elleni háborúja miatt.

“Mindkét országnak jó tapasztalatai vannak a terrorizmus elleni fellépésben, és ez nagy biztonságot nyújt a térségünknek”- mondta Ebrahim Raíszi iráni elnök, miután tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, és reményét fejezte ki, hogy az orosz elnök látogatása következtében “fokozódik az együttműködés a két független állam között”.

A háromoldalú csúcstalálkozó napirendjén szerepeltek a szíriai erőszak csökkentésére irányuló erőfeszítések. Erdogan korábban kilátásba helyezte, hogy Ankara 30 kilométer széles “biztonsági övezeteket” létesít a határ mentén. Ezt a török törekvést mind Moszkva, mind Teherán ellenzi.

Oroszország és Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese, míg Törökország a lázadókat támogatja, és az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezetben harcoló, általa terroristának tartott Kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű milícia ellen kíván fellépni.

“Szíria területi épségének megőrzése nagyon fontos, és egy észak-szíriai katonai támadás végső soron Törökországnak, Szíriának és az egész térségnek ártana, és terroristáknak kedvezne” – mondta kedden Hamenei Erdogannak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑