Cadmus fordítás Cadmus

Putyin-Obama: nincs megállapodás Szíriáról

2016. 09. 05.

Nem hozott látványos eredményt az amerikai és az orosz elnök hétfői megbeszélése.

Barack Obama és Vlagyimir Putyin a kínai Hangcsouban, a G20-as csúcstalálkozón tárgyalt. Hivatalosan csupán annyit közöltek, hogy a téma a szíriai és az ukrajnai válság volt.

Előzőleg a két ország külügyminisztere, John Kerry és Szergej Lavrov is tárgyalt, de csak abban állapodtak meg, hogy folytatják az egyeztetést.

Közben a szíriai Alepponál tovább tartanak a súlyos harcok, a kormánycsapatok előrenyomulnak a város délnyugati részén és sikeresen egy hónap után újból körbekerítették a terroristákat. Az ostromgyűrű újból bezárult.

Az amerikai–orosz nézeteltérések gyakorlatilag lehetetlenné teszik a nemzetközi közösség egységes fellépését a háború lezárásáér. Moszkva a hivatalosan megválasztott damaszkuszu kormány és Bashar Al-Assad elnököt támogatja, Washington viszont ragaszkodik a távozásához. Az Orosz légierő tavaly októbere óta bombázza az Iszlám Állam és a többi terrorista szervezet állásait, aminek következményeként meggyengültek a dzsihadista szervezetek Szíriában.

Az Egyesült Államok és szövetségesei viszont a fegyveres csoportokat támogatja akik  iszlamista ideólogiákat vallanak és osszefonódtak a helyi terrorista szervezetekkel mint pélsául az Al-Kaidától nemrég kivált de ideológia szempontból nem változott Nuszra Fronttal.

Washington segédletével tavaly jött llétre a magát Szíriai Demokratikus Erőnek nevezett főként kurdokból álló szervezet, ami egyaránt harcol az Iszlám Állam ellen illetve olyan fegyveres csoportok ellen is amit Törökország, Szaúd-Arábia támogat amerikai fegyverekkel.

Orientalista.hu – Sinoda 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑