Cadmus fordítás Cadmus

Putyin Ukrajnáról és az orosz biztonsági garanciaigényekről tárgyalt Macronnal

2022. 02. 04.

Az Ukrajna körül kialakult helyzetről, valamint Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeiről tárgyalt csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek eszmecserét folytattak a kialakult helyzetről, figyelembe véve a nemzetközi partnerekkel közelmúltban történt kapcsolatfelvételt, valamint azt, hogy Franciaország tölti be az EU Tanácsának francia elnökségét.

“Vlagyimir Putyin ismételten felhívta a figyelmet a kijevi vezetés provokatív kijelentéseire és tetteire, amelyek ellentétesek a minszki megállapodásokkal” – közölte a Kreml.

A két vezető megállapodott a további kapcsolattartásban.

A felek január 28. és 31. után a héten immár harmadszor egyeztettek egymással. Az eszmecserét ezúttal Párizs kezdeményezte.

A Kreml szerint a két elnök korábban abban is megállapodott, hogy előkészítteti a személyes találkozó lehetőségét. Az időpontról még nem született megállapodás, ám a lehetséges helyszínként mindkét fél Moszkvát nevezte meg.

Előre be nem jelentett látogatást tett a lengyel elnök Georgiában

Előre be nem jelentett látogatást tett csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök Georgia fővárosában, Tbilisziben, hogy megvitassa az ukrajnai válságot georgiai hivatali partnerével, Szalome Zurabisvili államfővel.

Zurabisvili a tbiliszi nemzetközi repülőtéren fogadta Dudát, az eseményről készült felvételeket a Facebook-oldalán osztotta meg.

“Ebben a nagyon feszült helyzetben Georgia nevében szeretném kifejezni teljes szolidaritásunkat a baráti Ukrajnával, és nem csak vele, mert a fennálló veszély Európa egészét fenyegeti. És, ha Európa biztonságáról beszélünk, akkor a saját biztonságunkról is beszélünk” – fogalmazott Zurabisvili a Dudával folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón.

Duda arról beszélt, hogy a találkozón megosztotta a georgiai elnökkel Lengyelország és az uniós tagállamok ukrajnai válságot illető álláspontját. “Az Ukrajna körül kialakult helyzet az egész világra hatással van… komoly aggodalommal követjük a fejleményeket” – mondta a lengyel államfő.

A georgiai parlament kedden fogadott el határozatot, amelyben támogatásáról biztosította Ukrajnát, az ország területi épségét és szuverenitását, valamint az euroatlanti integrációval kapcsolatos törekvéseit. A dokumentum egyben felhívást intéz a tbiliszi vezetéshez, hogy diplomáciai eszközökkel és a stratégiai partnerekkel szorosan együttműködve igyekezzen elejét venni a helyzet további elmérgesedésének.

Nyugati országok az elmúlt hetekben többször is Ukrajna elleni háború előkészítésével vádolták meg Oroszországot, amelyet Moszkva visszautasított.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑