Cadmus fordítás Cadmus

Raíszi: elfogadhatatlan a tüntetések nyomán kialakult káosz

2022. 09. 29.

Elfogadhatatlannak nevezte szerda este az iráni elnök a síita államban kibontakozott, több tucat halálos áldozatot követelő tüntetések nyomán kialakult “káoszt”.

Ebrahim Raíszi az iráni állami televízónak adott interjújában leszögezte: különbséget kell tenni tüntetés és zavargás között, s hozzátette: az utóbbival szemben határozottan fel kell lépni.

Kiemelte: az emberek biztonsága mindennél fontosabb, ez a “vörös vonal”, és “senkinek sincs joga áthágnia a törvényt és káoszt szítani”. Úgy vélte, az Egyesült Államok áll a tüntetések mögött, amelyek célja az iráni nép megosztása. Az iráni elnök azt mondta, a hatóságoknak ebben az ügyben fontos a “transzparencia”, és “hamarosan közzéteszik a végleges jelentést arról, hogy mi okozta Mahsza Amini halálát”.

A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. A 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.

A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon készült videók tanúsága szerint voltak, akik Ali Hamenei ajatolláh, legfőbb vallási és politikai vezető, illetve az 1979-es iszlám forradalmat vezető Khomeini ajatolláh képeit tépték szét, kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, rendőrautókat és középületeket gyújtottak fel.

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy a szeptember 16-án kezdődött megmozdulások során már körülbelül 60 ember vesztette életét. Az iráni rendőrség azt közölte, hogy 10 rendőr halt meg. Több mint 1200 embert vettek őrizetbe.

Az Iran Human Rights nevű, oslói székhelyű emberi jogi szervezet szerint legalább 76-an haltak meg.
A tüntetésekkel szolidaritást vállalt az iráni futballválogatott védője, a török Kayserispor klubban játszó Madzsíd Hosszeini is, aki szerdán Instagram-üzenetben bírálta az elnyomást.

Több más iráni futballista is jelezte támogatását a tüntetők felé, akikkel számos művész is – köztük a kétszeres Oscar-díjas Aszgar Farhadi iráni filmrendező – szolidaritást vállalt.

A megmozdulások nemzetközi visszhangot keltettek, szerdán például a spanyol külügyminisztérium bekérette az ügyben az iráni nagykövetet.

Emellett több országban, köztük Argentínában és Azerbajdzsánban is szimpátiamegmozdulásokat tartottak az iráni nők jogaiért. Helyszíni beszámolók szerint mintegy 25 nő az afgán fővárosban, Kabulban is utcára vonult, a csoportot a tálib hatóságok – szemtanúk szerint levegőbe leadott lövésekkel – feloszlatták.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter nemrég nyugati diplomatáknak azt mondta, a tüntetések “nem jelentenek komoly problémát” Irán stabilitására nézve. Egy New York-i rádiónyilatkozatában kijelentette, a megmozdulások következtében nem lesz rezsimváltás Teheránban.

A nap folyamán bekérették az iráni külügyminisztériumba a francia ügyvivőt. A Farsz iráni hírügynökség szerint a teheráni vezetés az ország belügyeibe való illegitim beavatkozással és a tüntetési hullám támogatásával vádolta meg Párizst. A külügyi tárca emellett elítélte a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban Ebrahim Raíszi elnökről megjelent gúnyrajzot.

A múlt héten a norvég és a brit nagyköveteket is bekérették. Norvégia esetében az oslói parlament házelnökének bíráló kijelentései, Nagy-Britannia esetében pedig a londoni székhelyű, fárszi nyelvű hírtelevíziók kritikus tudósításai szolgáltattak ehhez alapot.

MTI

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑