Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Raiszi: Irán sosem bízott az egyeztetések sikerében

2022. 02. 11.

Irán soha nem bízott az atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalások sikerében – derült ki az iráni elnök pénteken, az iráni iszlám forradalom 43. évfordulója alkalmából Teheránban elmondott beszédéből.

“Reményeinket keletbe, nyugatba, északba és délbe vetjük, de soha nem reménykedünk Bécsben és New Yorkban – fogalmazott Ebrahim Raiszi, akinek szavait az iráni állami televízió is közvetítette.

Pénteki beszédében Raiszi emellett hangsúlyozta hazája gazdasági és politikai függetlenségét. “Noha Irán építő jellegű kapcsolatokra törekszik a többi országgal, nem fogad el külföldről utasításokat” – szögezte le.

Néhány nappal korábban Szaid Hatibzadeh külügyi szóvivő még azt mondta, jelentős előrelépések történtek a tárgyalásokon, jóllehet leszögezte, hogy Teherán ragaszkodik az összes, Iránt sújtó szankció feloldásához. A hét elején pedig Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter szintén reményét fejezte ki, hogy az egyeztetések hamarosan megállapodáshoz vezetnek.

Az iráni küldöttség továbbra is jóhiszeműen és eltökélten a megegyezésen fog dolgozni – fogalmazott akkor Amirabdollahián.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1979. február 1-én az iráni iszlám forradalom vezéralakja, Rúhollah Khomeini ajatollah hazatért franciaországi száműzetéséből és átvette az irányítást a közel-keleti országban, ahonnan Mohammed Reza Pahlavi sah néhány nappal korábban elmenekült. Ezzel véget ért Irán 2500 éven át tartó monarchikus berendezkedése és az országban azóta az iszlám síita irányzatának a jogalkotása van érvényben.

Az évfordulón azóta is minden évben országszerte ünnepségeket rendeznek, jóllehet a koronavírus-járvány miatt az utóbbi években a megemlékezések visszafogottabbakká váltak.

A Közel-Keleten Iránt sújtja leginkább a járvány. Hivatalos adatok szerint a vírussal összefüggő halálesetek száma több mint 130 ezer, jóllehet a 18 év felettiek körülbelül 80 százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját, 27 százalék pedig megkapta a harmadik oltást is.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑