Cadmus fordítás Cadmus

Rekordszámú ember szorul humanitárius segélyre

A háborúk, a konfliktusok, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás miatt jövőre rekordszámú ember szorulhat humanitárius segélyre – közölte Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerdán Genfben.

A világszervezet elemzése mintegy 168 millióra becsüli a rászorulók számát, vagyis a világon szinte minden 45. ember érintett.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala szerint az idén 146 millióan szenvedtek szükséget világszerte. A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a humanitárius segély nemcsak élelmiszert foglal magában, hanem lakósátrak vagy más szálláshelyek biztosítását, de orvosi ellátást és iskolák üzemeltetését is az erőszak és természeti katasztrófák elől menekülőknek.

„A helyzet csak súlyosbodni fog, ha nem foglalkozunk a klímaváltozás következményeivel és a konfliktusok kiváltó okainak kezelésével” – hangsúlyozta Lowcock.

Az ENSZ 109 millió embernek nyújt segítséget, a többieket más nemzetközi szervezetek látják el vagy bilaterális segítségnyújtás keretében kapnak támogatást. Ehhez mintegy 29 milliárd dollár (kilencezermilliárd forint) kell 2020-ban.

Az idei évben hasonló nagyságrendű összegre lett volna szükség. Ebből 16 milliárd dollár gyűlt össze 2019 novemberéig. Ez ugyan rekord, de így is csak a kiadások 55 százalékát fedezte.

„Az ENSZ és partnerei világszerte emberek millióinak nyújtanak életmentő segítséget évről évre. Felszólítok mindenkit arra, hogy segítsen megbirkóznunk a humanitárius kihívásokkal, amelyek 2020-ban várnak ránk” – hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár.

A világon 53 ország lakói vannak rászorulva humanitárius segélyre. A legnagyobb igény a támogatásra a polgárháborús Jemenben és Szíriában, illetve a 2018 óta több mint 2200 életet követelő ebolajárvánnyal küzdő Kongóban van.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑