Cadmus fordítás Cadmus

Rendőri segédlettel szökött meg bagdadi börtönéből egy korrupcióért elítélt volt vallási hivatalnok

2023. 04. 19.

Rendőri segédlettel szökött meg bagdadi börtönéből egy korrupció miatt elítélt volt vallási hivatalnok – közölte szerdán Jehija Raszul, az iraki hadsereg szóvivője.

A megszökött elítélt Szaád Kambas, aki a Vakfnak, vagyis az iraki szunnita közösségen belül a szent helyek vagyonkezelő testületének vezetője volt.

A férfi kedden este szökött meg egy bagdadi rendőrőrsről úgy, hogy három rendőr segítette a menekülésben, akik az épület mögött várták. A hatósági közlemény szerint a nyomozás további beépített bűntársakat azonosított be és leplezett le; egy névtelenséget kérő belügyminisztériumi hivatalnok az AFP hírügynökségnek azt mondta, összesen 18 olyan rendőrt tartóztattak le az ügyben, aki belső információkkal segítette a menekülőt.

Szaád Kambast áprilisban ítélte négyéves börtönbüntetésre egy bagdadi bíróság egymillió dollár értékű hűtlen kezelés, épülő minaretek túlárazása, valamint egyéb közpénzt érintő, adminisztratív szabálytalanságok, köztük a moszuli nagymecset felépítésére megkötött szerződéssel kapcsolatos visszaélések miatt.

Bűnösnek mondták ki abban az ingatlanügyletben is, amelyben 36 millió dollárért vásárolt meg egy olyan szállodát, amely nem volt működtethető gazdaságosan. A férfi ellen kezdetben csak a gyanú merült fel, ezért 2022 márciusában leváltották a Kvaf éléről, de helyettesként még maradhatott. Letartóztatására ez év márciusában került sor.

Irakban évek óta problémát okoz a korrupció, amely az állami adminisztrációt is rendre érinti, de többnyire csak az államapparátus középső vagy alsó szintjén dolgozó hivatalnokok lelepleződnek le. A Mohamed Sia al-Szudani vezette kormány ennek ellenére többször is kijelentette, hogy belpolitikájának egyik elsődleges célja a korrupció és a gazdasági visszaélések felszámolása.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑