Cadmus fordítás Cadmus

Rendőröket gyilkoltak meg Burkina Fasoban

Tizenegy rendőrt meggyilkoltak egy rajtaütésben Burkina Faso északi részén, négy társuk pedig eltűnt – közölte az ország védelmi minisztere kedden.

A rajtaütésre hétfő éjjel került sor Yirgou város közelében, ahová a rendőri egység egy misszió keretében útnak indult.

Yirgouban az elmúlt időszakban fokozódott az erőszak – írta közleményében Ousseini Compaore védelmi miniszter. A tárcavezető hozzátette: a biztonsági erők keresik az eltűnteket. Az ország északi részén különösen aktívak az iszlamista csoportok.

A helyi hadsereg hétfőn bejelentette, hogy tizenegy szélsőségessel végeztek, és három terrorista bázist megsemmisítettek június 14-e és 16-a között egy dzsihadistaellenes műveletben Burkina Faso keleti részén.

A dzsihadisták június elején, negyedikéről ötödikére virradóan – a kormány szerint 132 – a helyi források szerint 160 emberrel végeztek az ország északkeleti részében fekvő Solhan településen, közel Mali és Niger határához. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás azóta, hogy hat évvel ezelőtt Burkina Fasóban dzsihadista lázadás kezdődött, amelyben eddig több mint 1400-an vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én hadműveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑