Rijád ellen vallana a 9/11 kitervelője

Hajlandó lenne együttműködni a Szaúd-Arábia elleni kártérítési perekben a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások feltételezett kitervelője, Kálid Sejk Mohamed, amennyiben az amerikai kormányzat elengedi majd a várható halálbüntetését. Egy bírósági dokumentumra hivatkozva a The Wall Street Journal azt írta, az al-Kaida terrorszervezet tagjaként számontartott összeesküvő ajánlata a manhattani kerületi bíróságon múlt pénteken beadott perkérelemből derül ki. Ezt az áldozatokat képviselő ügyvédek nyújtották be, azzal vádolva a szaúdi kormányt, hogy segített a mintegy háromezer halálos áldozatot követelő merényletek összehangolásában. A pakisztáni származású férfi kezdeményezése egyébként egy nappal azt követően került a manhattani bíróság elé, hogy William Barr amerikai igazságügyi miniszter bejelentette: ismét végrehajtják a szövetségi bíróságokon hozott halálbüntetéseket. – A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amelyet a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök – olvasható Barr közleményében, amelyben a miniszter nyomatékosította: ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki.

Kálid Sejk Mohamedet 2003 márciusában tartóztatták le Pakisztánban egy amerikai katonai akció során, 2006 óta pedig a Bush-adminisztráció által a guantánamói amerikai támaszponton létrehozott fogolytáborban tartják fogva. A névleg Kubához tartozó területen nem érvényesek az amerikai törvények, még az alkotmány is csak közvetetten, a katonai szabályzatokon keresztül érvényesül. A The New York Times összesítése szerint jelenleg – Kálid Sejk Mohameddel együtt – negyven, főként a közel-keleti országokból származó fogoly raboskodik Guantánamón, a táborban összesen mintegy 780-an fordultak meg az elmúlt két évtizedben. Mohamedről letartóztatása idején a Pentagon azt állította: a gyanúsított elismerte, hogy teljes egészében felelős a 9/11-es merényletekért.

Az 55 éves férfi terrorizmus vádjával néz majd szembe a katonai bíróságon, amennyiben erre sor kerül. Pontos dátumot ugyanis egyelőre nem jelöltek ki, az ügy pedig évek óta húzódik, nem lépve túl az egyszerű meghallgatásokon. Kálid Sejk Mohamed ügyvédje, David Nevin korábban azt nyilatkozta: még évek telhetnek el, mire védence a bírái elé állhat, az ítéletet pedig minden bizonnyal fellebbezés követné. Ez öt évig is eltarthat, majd végül a szövetségi szintű legfelső bíróság vonhat le következtetést az ügyre vonatkozóan – ekkorra pedig akár 18 esztendő is eltelhet már. Az ügyvéd szerint minden lehetőség megvan arra, hogy védence meghal a szigorúan őrzött guantánamói börtönben, mielőtt ez a folyamat befejeződne.

Rijád mindig is cáfolta, hogy köze lett volna a terrortámadásokhoz. Az amerikai ügyvédek felvették a kapcsolatot a terrorcselekménnyel gyanúsítottak közül három személlyel, és vallomástételre kérték őket a szaúdi kormány elleni perben. Egyikük éppen Kálid Sejk Mohamed volt, aki azonban jogi tanácsadójára hallgatva elhárította a kérést. Az ügyvédek megfogalmazása szerint ez csak „pillanatnyilag” van így, mert Mohamed változtathat az álláspontján, írta az MTI. Az ügyvédek hangsúlyozták: ha elmarad a halálbüntetés, védencük sokkal szélesebb körben működik majd együtt a hatóságokkal. A washingtoni igazságügyi minisztérium – a The Wall Street Journal megkeresésére – nem kívánta kommentálni az ügyet.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑