Cadmus fordítás Cadmus

Rituális verembe dobták az állatáldozatokat a mezopotámiai istennek

2020. 04. 02.

Különleges, ötezer éves kultikus területet tártak fel a régészek Irakban. A kora Sumer egyik jelentős településén egykor ünnepeket tartottak és áldozatokat mutattak be a mezopotámiai harcos-istennek, Ningírszúnak. Az egykori mezopotámiai városban, Girszuban a kutatók számos korabeli tárgyat is találtak.

Egy rituális vermet is azonosítottak

A most feltárt, egykori település a „szent város” jelzőt kapta. Lagastól körülbelül 28 kilométerre fekszik, a mai Tell Lawh (vagy Tello[h]) nevű domb alatt. Ningirszu névalakja megegyezik a lagasi Ningírszu istennő nevével.
A régészek szerint valamikor az Ubaid-kultúra idején, időszámításunk szerint az 5. évezredben épülhetett, amely hamarosan a politikai és vallási élet központja lett.
A régészek most több mint 300 darab, az ünnepi rituálékhoz használt, törött kerámiát, tálat, üvegeket és agyagedényeket találtak itt, számos állatcsonttal együtt.

A tárgyak egy 2,5 méter mély rituális veremben vagy annak a közelében voltak, amiből arra következtünk, hogy itt lehetett a kultusz központja – mondta Sebastien Rey, a British Múzeum munkatársa és az „Ancient Girsu” nevű projekt igazgatója a LiveScience tudományos online portálnak.

Folytatás…

Origo.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑