2019. 12. 29.

Robbanás történt egy katonai tisztavató parádén Jemenben

Robbanás történt egy katonai tisztavató parádén vasárnap Jemenben – közölte a Twitteren a déli szakadárok biztonsági szervezete. Az al-Arabíja tévé úgy tudja, hogy rakétatalálat érte a helyszínt, és legalább hét ember meghalt.

A rakéta az ország déli részén lévő al-Dalea városban, az ünnepség vendégei számára fenntartott hely mellett csapódott be az esemény végén, amelyen a biztonsági szervezet újoncait avatták fel. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva többtucatnyi sebesültről és halálos áldozatról számolt be.

Az Irán támogatta húszi lázadók egyelőre nem közölték, hogy ők követték volna el a támadást, és más sem jelentkezett.

A déli szakadárok is a húszi lázadók ellen harcolnak a nemzetközileg elismert kormány hadseregével karöltve, és mindkét fél tagja a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciónak. Ennek ellenére a Dél-Jemen függetlenségéért küzdő szakadárok augusztusban elfoglalták az ádeni elnöki palotát a kormányerőktől, és magukhoz ragadták a kikötőváros feletti ellenőrzést is.

Ezzel akkor újabb front nyílt meg a jemeni háborúban, és ebben a harcban a jemeni kormányerőket Szaúd-Arábia, a déli szakadárokat pedig az Egyesült Arab Emírségek támogatta, noha az emírségek Szaúd-Arábia legfontosabb partnere a húsziellenes koalícióban.

A két fél novemberben általános fegyverszüneti egyezményt kötött, és ennek az úgynevezett rijádi megállapodásnak a hatalommegosztás is része volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑