Cadmus fordítás Cadmus

Robbanófejes ballisztikus rakétát tesztel Pakisztán

Sikeresen tesztelt Pakisztán kedden egy 2200 kilométeres hatótávolságú, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, föld-föld ballisztikus rakétát – közölte az ázsiai ország hadserege.

Az Ababíl névre keresztelt rakéta egyszerre több robbanófejet képes nagy pontossággal célba juttatni – tette hozzá a pakisztáni hadsereg.

“Az Ababíl fegyverrendszer kifejlesztésének az a célja, hogy biztosítsa a pakisztáni ballisztikus rakéták túlélését az egyre fejlettebb térségbeli rakétavédelmi környezetben” – magyarázta az ázsiai ország fegyveres erejének közleménye. “Ez pedig a további elrettentést szolgálja.”

Pakisztán immár másodszor tesztelt rakétát ebben a hónapban. Január 8-án az ország első alkalommal végzett sikeres és pontos rakétatesztet tengeralattjáróról a 450 kilométeres hatótávolságú Bábur-3-mal.

Pakisztán a szomszédos Indiával együtt atomhatalomnak számít, és mindketten dinamikusan fejlődő nukleáris arzenállal rendelkeznek. A két ország között jelenleg feszült a helyzet egy tavaly szeptemberi kasmíri támadás miatt, amelyben 19 indiai katona vesztette életét. Újdelhi szerint a merényletet Pakisztán által támogatott iszlamisták követték el, a vádat Iszlámábád tagadja.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑