Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Robbantottak az Áden repülőterén a jemeni új kormány tagjainak érkezésekor (videó)

2020. 12. 30.

Két robbanás történt és lövéseket adtak le lőfegyverekből szerdán a jemeni Áden repülőterén éppen akkor, amikor az újonnan megalakult kormány tagjai repülőgéppel megérkeztek oda – közölték biztonsági tisztségviselők.

Legfrissebb értesülések szerint legalább huszonketten vesztették életüket és ötvenen megsebesültek, egy kormányszóvivő viszont korábban úgy tájékoztatta az al-Hadasz televíziót, hogy a támadásnak legkevesebb 27 halálos áldozata van, és több tucatnyian megsebesültek.

Egy biztonsági illetékes az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a sebesültek között nincsenek miniszterek. Egy kormányilletékes a dpa német hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a kormány tagjai sértetlenül szállították az ádeni elnöki palotába.

Hozzátette, hogy a detonációnak ismeretlen számú áldozata van a repülőtéri dolgozók között.

A jemeni média úgy tudja, hogy a repülőtéri robbanásban öt polgári személy halt meg. Egy helyi biztonsági forrás szerint három aknavetőgránát csapódott be a repülőtér csarnokába.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lőtt. A halottakat és a sebesülteket a repülőtér különböző pontjain látták nevük elhallgatását kérő nyilatkozók.

Mohtar er-Rabbi, a jemeni tájékoztatási minisztérium tanácsadója a déli szakadárokat, maga a miniszter, Moammar el-Erijani pedig a húszi lázadókat vádolta a robbantás elkövetésével.

Az Irán támogatását élvező felkelők tagadták, hogy közük lenne a történtekhez, a déli szeparatisták pedig azt állították, hogy a vezetésük volt a merénylet célpontja

A Reuters hírügynökség a helyi sajtóra és szemtanúkra hivatkozva egy újabb robbanásról számolt be az ádeni elnöki palota térségéből, ahová az új jemeni kabinet minisztereit szállították a légikikötőből. Az újabb robbanás áldozatairól egyelőre nem tudni. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió szerint egy robbanószerrel megpakolt drónt lőttek le.

“Én és a kormány többi tagja az átmeneti fővárosban, Ádenben tartózkodunk, és mindannyian jól vagyunk” – írta Maín Abdulmalik Szaíd miniszterelnök az elnöki palotából. “Az ádeni repülőteret ért gyáva terrortámadás része a jemeni állam és nagyszerű népe ellen folytatott háborúnak” – tette hozzá.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja közleményben ítélte el a támadást. “Erőt kívánok az új kabinetnek, hogy megbirkózhasson az előtte álló bonyolult kihívásokkal. Ez az elfogadhatatlan erőszakcselekmény szolgál tragikus emlékeztetőül arra, hogy Jement sürgősen vissza kell vezetni a béke útjára” – fogalmazott.
Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára szintén elítélte a történteket. Mint mondta, ez “a gyáva terrortámadás a Rijád égisze alatt született megállapodás elszabotálását célozta”. Hozzáfűzte, hogy a felelősök csak a felfordulás és a jemeniek szenvedéseinek elhúzódását akarják.

A nemzetközileg elismert kormány Maín Abdulmalik Szaíd miniszterelnök vezetésével érkezett meg az ideiglenes jemeni fővárosba, miután a múlt héten a déli lázadókkal megkötött megállapodás után letette az esküt. A kormány eddig a polgárháború miatt száműzetésben a szaúdi fővárosban működött.

A szintén Rijádban tartózkodó Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök a hónap elején jelentette be, hogy átalakítja a kormányt a déli lázadókkal történő megállapodás alapján.

Az új, 24 tagú kormány december 18-án alakult meg, Szaúd-Arábia közvetítésével, tagjai között a nemzetközileg elismert kormányt támogató, illetve a 2017-ben megalakult szakadár Déli Átmeneti Tanácsot képviselő miniszterekkel. A déli országrészben a hatalomért versengő két tábor elvileg szövetséges volt az elmúlt fél évben az Irán által támogatott, az ország északi felének nagy részét, így a fővárost, Szanaát is megszállva tartó húszi lázadók elleni harcban.

Szaúd-Arábia egy éve közvetített a hatalommegosztás és a nemzeti egységkormány felállítása érdekében a déli országrészben, hogy fennmaradjon a szövetség a húszikkal szemben.

Az Arab-félsziget legszegényebb országát, Jement a háború az ENSZ szerint a legsúlyosabb humanitárius katasztrófába sodorta, lakossága az éhínség szélén áll és járványok fenyegetik.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑