Róháni az Egyesült Arab Emírségek Izraellel kötött békemegállapodását bírálta

 Súlyos hibának nevezte Haszan Róháni iráni elnök szombaton az Egyesült Arab Emírségeknek Izraellel kötött békemegállapodását.

Róháni az iráni állami televízió által közvetített beszédében óva intette az Emírségeket attól, hogy Izrael rajta keresztül vesse meg a lábát a térségben.

Beszédében Róháni Izraelt az iszlám világ ellenségének, Abu-Dzabi lépését pedig árulásnak bélyegezte.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok két “nagyszerű barátja” között “történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Anvar Gargas, az Emírségek külügyi államminisztere újságíróknak azt mondta, hogy a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el “ebben a bonyolult régióban”.

Az államminiszter megfogalmazása szerint a palesztin-izraeli konfliktus tekintetében Dubaj “hatástalaníthatja azt az időzített bombát, amely a kétállami megoldást fenyegeti”. Szerinte a békekötés “halálos csapás” a zsidó állam annexiós terveire.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑