Rohingja tömegsírt találtak, a mianmari hadsereg beismerte a mészárlást

Beismerte szerdán a mianmari hadsereg, hogy részt vett tíz rohingja muszlim lemészárlásában, akik holttestére a nyugat-mianmari Arakán államban bukkantak rá egy tömegsírban – írta szerdán Facebook-oldalán a mianmari vezérkari főnök hivatala.

“Inn Din falvának lakosai és a biztonsági erők tagjai beismerték tíz bengáli terrorista meggyilkolását” – áll az említett közleményben.

A többségében buddhista lakosságú ország kormánya rendszeresen “bengálinak” nevezi a rohingja kisebbség tagjait, mivel a szomszédos Bangladesből érkezett illegális bevándorlóknak tekinti őket.

A katonák és a civilek azért gyilkolták le ezeket a rohingjákat, mert azt feltételezték róluk, hogy a kormány által terrorszervezetnek nyilvánított Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) tagjai

– áll a tömegsírt megvizsgáló katonai bizottság által közzétett jelentésben.

Az ARSA tavaly augusztusban összehangolt támadást indított több rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen Arakánban. A rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, a mianmari hadsereg ezután – megnevezése szerint – “tisztogató akcióba” kezdett az állam területén. Az erőszakhullám elől a rohingja muszlim kisebbség több mint 650 ezer tagja menekült Bangladesbe augusztus vége óta.

A mianmari hadsereg most először ismeri be, hogy rohingjákat mészárolt le, az ezzel kapcsolatos vádakat a hadsereg eddig rendszeresen visszautasította. Szintén ez az első eset, hogy a hadsereg említést tesz egy tömegsír létezéséről az állam területén.

A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvak gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nők tömegét erőszakolták meg “tisztogató” akciójuk során.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi jelentése szerint a rohingják szabad mozgását, az oktatáshoz és a munkához való jogát is korlátozzák Mianmarban.

Orientalista.hu – MTI, ATV

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑