Cadmus fordítás Cadmus

Rohingják elleni súlyos atrocitásokról számoltak be mianmari dezertőrök

Rohingják elleni súlyos atrocitásokról számolt be videofelvételen két katona, aki dezertált a mianmari hadseregből. Azt állították: parancsnokaik arra utasították őket, hogy “lőjenek mindenre, amit látnak és hallanak” a muszlim kisebbség által lakott településeken – erről számolt be kedden egy emberi jogi szervezet.

Ez az első alkalom, hogy mianmari katonák vallanak a hadsereg által irányított mészárlásokról, nemi erőszakokról és a rohingják elleni egyéb bűncselekményekről a buddhista többségű országban.

Mindkét férfi azt állította, hogy magas rangú parancsnokok utasításaira cselekedett, akik arra utasították őket, hogy “végezzék ki az összes rohingját”, “lőjenek mindenre, amit látnak és hallanak” egyes területeken – áll az elsősorban Mianmarral foglalkozó, Fortify Rights nevű csoport közleményében.

A Fortify Rights szerint a külön-külön könnyűgyalogos zászlóaljakban szolgáló, 33 éves Mjo Vin Tun és 30 éves Zav Naing Tun csaknem húsz közvetlen elkövető nevét és rendfokozatát adta meg, illetve hat olyan parancsnokét, akik – állításuk szerint – rohingják elleni atrocitásokat rendeltek el vagy hozzájárultak azokhoz.

A csoport szerint Mjo Vin Tun elismerte, hogy rohingja nőket, férfiakat és gyerekeket ölt meg, továbbá elismert nemi erőszakot is. Zav Naing Tun elismert gyilkosságokat, illetve azt, hogy holttesteket temetett tömegsírokba, valamint egyéb bűncselekményeket.

A két közlegény az előző hónapban menekült el, és a feltételezések szerint a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) őrizetében vannak, amely vizsgálja a rohingják elleni erőszakot. Az ICC szóvivője kedden mindazonáltal azt válaszolta a két katonával kapcsolatban feltett kérdésre, hogy nem tud újabb fogvatartottakról.

Az esetről beszámoló AP amerikai hírügynökségnek nem sikerült független forrásból megerősítenie a két katona vallomását. Az AP szerint ezeket a videofelvételeket júliusban készítette az Arakáni Hadsereg (AA) nevű gerillacsoport, amely a nyugat-mianmari Arakán államban folytat fegyveres harcot a kormányerőkkel szemben.

Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakokat és gyilkosságokat követtek el, illetve hogy lakóházak ezreit gyújtották fel.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑