Cadmus fordítás Cadmus

Rouhani: az iráni rakétaprogramról nem tárgyalnak

2020. 12. 15.

Nem képezi tárgyalások tárgyát az iráni rakétaprogram, és ezt tudja nagyon jól Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt is – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök hétfőn az állami televíziónak nyilatkozva.

“Az amerikaiak hónapok óta azzal próbálkoznak, hogy a rakéták kérdését hozzátegyék (az atomprogramról folytatott megbeszélésekhez), azonban ezt elutasítottuk. (…) Biden úr nagyon jól tudja ezt” – hangoztatta Róháni.
Biden korábban megerősítette, hogy vissza akar térni a Donald Trump elnök által felmondott, Iránnal kötött többhatalmi atomalkuhoz, amelyet újabb tárgyalások kiindulópontjának tekint.

A teheráni vezetés ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy változtasson a regionális politikáján, illetve rakétaprogramján. Ehelyett az amerikai politika módosítását követelte a szankciók feloldásával és azoknak a gazdasági károknak a jóvátételével, amelyek azt követően keletkeztek, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett 2018 májusában a megállapodásból.

Róháni megismételte korábbi állítását, miszerint Izrael szervezte meg Mohszen Farizade iráni atomtudós meggyilkolását, hogy destabilizálja a régiót és háborút provokáljon ki. Kijelentette, hogy Farizade halálát azok okozták, akik “Donald Trump elnökségének végnapjaiban háborúba akarták dönteni a térséget”.

Hangsúlyozta, hogy ez a bűncselekmény nem marad megtorlatlanul, és a megfelelő időben választ fognak adni rá.
Farizadét november 27-én gyilkolták meg Teherán közelében, az iráni Forradalmi Gárda szerint egy műholdas irányítású gépfegyverrel.

Teherán Izraelt és az Egyesült Államokat vádolja a támadással, valamint egy párizsi székhelyű iráni ellenzéki csoport tagszervezetét, a Mudzsahedin-e-Halkot.

Farizade tagja volt a Forradalmi Gárdának, és a nyugati országok a nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos, AMAD nevű program egyik vezetőjeként tartották számon. Ez a program hivatalosan 2003-ban véget ért, Izrael viszont azt állítja, hogy titokban tovább él.

Róháni védelmébe vette az erőszak szítása miatt halálra ítélt Ruhollah Zam ellenzéki újságíró kivégzését is, kiemelvén, hogy törvényesen hajtották végre az ítéletet. Hozzátette: véleménye szerint az ügy nem fog ártani Irán európai országokkal fenntartott kapcsolatainak.

Zamot azzal vádolták, hogy írásaival szította a romló gazdasági helyzet miatt 2017-ben kirobbant tiltakozásokat az országban.

Az újságíró emigrációban élt Párizsban, az AmadNews néven működtetett, több mint egymillió követővel rendelkező internetes újságja oldalán jelentetett meg iráni vezetők számára kínos videofelvételeket és írásokat.
Párizs szombaton barbárnak és elfogadhatatlannak nevezte Zam kivégzését.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑