Cadmus fordítás Cadmus

Rouhani szerint a jemeni válságnak nincs katonai megoldása

2018. 06. 19.

A jemeni válságnak nincs katonai megoldása, politikailag kellene rendezni – jelentette ki Hassan Rouhani iráni elnök a katari emírrel hétfőn folytatott telefonbeszélgetése során.

A jemeni háborúban Teherán a  megbuktatott és Szaúd-Arábiába menekült Mansour Al-Hadi erőivel szemben harcoló síita húszikat támogatja. Al-Hadit támogató erők pedig a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció segítségét élvezik.

A jemeni válságnak nincs katonai megoldása, és minden félnek törekednie kellene arra, hogy megteremtse a stabilitást és a biztonságot az országban – egy esetleges – politikai rendezés keretében – mondta az iráni államfő Tamim bin Hamad Al-Thani, val folytatott telefonbeszélgetése során. Az arab koalíció által a múlt csütörtökön a nyugat-jemeni Hodeida városa ellen indított offenzívával kapcsolatosan Rouhani úgy fogalmazott: az ostrom humanitárius katasztrófába taszítja a várost.

Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegély 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része. A nyugat-jemeni kikötővárosban eközben továbbra is heves harcok folynak a felek között. A koalíció hétfőn a húszik rejtekhelyeit bombázta a város repülőterén, ahová szombaton sikerült behatolnia.

Az arab-félszigeti országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború. A síita húszik 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció.

Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna a jemeni kormányerőknek a nyugat-jemeni Hodeida városa elleni ostroma. Az ENSZ becslései szerint 600 ezer ember él a városban és környékén.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑