Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Sako pátriárka? Véget kell vetni a keresztényüdözésnek a Közel-Keleten

2019. 02. 11.

A konfliktusok és erőszak által alakított viszonyok helyett megbékélésre van szükség a közel-keleti térségben. Louis Raphael Sako babiloni káld pátriárka Kirkuk városában beszélt a muszlim-keresztény párbeszéd fontosságáról, ami részét képezi Ferenc pápa Egyesült Arab Emírségekbe tett látogatásának.

Az olajmonarchiába történő látogatás nem volt véletlen. Az Egyesült Arab Emírségek az egyik pozitív példája annak, hogy lehetséges a keresztény-muszlim együttélés a Közel-Keleten anélkül, hogy a keresztényeknek üldöztetésben lenne részük – mondta el Sako pátriárka a The Nationalnek adott telefonos interjújában.

Irakban azonban más a helyzet, amin segíteni, változtatni kell. A 2003-as intervenció után ugrásszerűen megnőtt a keresztényeket ért atrocitások száma, amit a létszámuk drasztikus csökkenése is mutat.

Irakban a kereszténység megjelenése a Krisztus utáni első századra tehető, amikor Tamás és Júdás apostolok a Tigris és az Eufrátesz területén hirdették az evangéliumot. Ma Irakban a keresztények száma megközelítőleg fél millióra tehető, ami példa nélküli csökkenésnek mondható. 2003 előtt volt olyan időszak, amikor számuk arányaiban elérte a teljes lakosság húsz százalékát, ez mára viszont csupán két százalék körül mozog.

A lázadók és az Iszlám Állam legyőzésével az ország élete nem normalizálódott, mert a káoszt követő ingatag biztonsági helyzet és a korrupció megnehezíti az emberek életét. A helyzet javulásával és az új kormány megalakulásával a keresztények helyzete továbbra is bizonytalan.

“Mindez oda vezetett, hogy a közösségek már nem látják az ország jövőjét és saját egzisztenciájukat is fenyegetve érzik” – mondta el Sako pátriárka.

Az egyházi vezető kiemelte, hogy a keresztény-muszlim-zsidó együttélés korábban is lehetséges volt Irakban, ezt pedig nem szabad elfelejteni. Ahogy azt sem, hogy a zsidóság és a kereszténység már jóval az iszlám előtt része volt a térségnek. Éppen ezért fontos, hogy a különböző vallások a párbeszédre alapozva tegyenek az ország jövőjéért, amelynek fontos része a megbékélés.

A vallási és világi oktatással, valamint törvényekkel el lehet érni azt, hogy az emberek ne ellenségként tekintsenek a másikra, hanem úgy, mint egy nagyobb közösség részére, amely magában foglalja egész Irakot.

Sako pátriárka Ferenc pápa látogatását az Egyesült Arab Emírségekbe pozitív példaként említette, amely remélhetőleg hatással lesz az iraki keresztények helyzetére is.

S4C.News

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑