Segélyszervezetek szerint Rijád továbbra sem lazított Jemen blokádján

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció korábbi bejelentésével ellentétben mindeddig nem lazított a Jemen elleni blokádján, ami azonban szükséges lenne ahhoz, hogy a humanitárius segélyeket eljuttassák a humanitárius katasztrófa szélére sodródott, több millió rászorulónak – jelezték nemzetközi segélyszervezetek csütörtökön.

Az ENSZ és más segélyszervezetek közlései szerint a háború dúlta Jemenben 7 millió ember került az éhezés szélére, és mintegy 945 ezren fertőződtek meg kolerával.

Az Irán által támogatott – jemeni – húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszik kezén lévő jemeni fővárosra, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját. Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyverrel is ellátja őket. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak.

A katonai szövetség szerdán jelentette be, hogy feloldja blokádját a nyugat-jemeni Hodeida kikötője és a lázadók kezén lévő főváros, Szanaa repülőtere felett.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője tudatta: egyelőre nem látták ennek jelét.

Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács (NRC) vezetője kijelentette: szerinte a blokád nem más, mint “kollektív büntetés”. A mintegy egymillió jemenit segítő NRC vezetője üdvözölte az arab koalíció szerdai bejelentését, de hozzátette: a blokád lazításának egyelőre csak papíron van nyoma.

Egeland közölte, hogy bár a Rijádot célzó rakétakilövés elítélendő, azok, akik a zárlat miatt szenvednek, nem tehetnek erről. Rámutatott: még ha a segélyszállítmányok előbb-utóbb el is jutnak a rászorulókhoz, nem oldódik meg az a probléma, hogy a fogyasztócikkeinek 90 százalékát külföldről behozó Jemenbe egyszerűen nem jut be kereskedelmi célú élelmiszer és üzemanyag.

Az NRC vezetője hozzátette: a fővárost ellenőrző húszik is korlátozták a segélyszervezetek munkáját.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) hétfőn közölte, hogy két és fél millió jemeni nem jut tiszta vízhez a blokád miatt, amelynek következtében leállt a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges dízelolaj szállítása is. Az ENSZ a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy ártatlan emberek ezrei halnak meg, ha a koalíció fenntartja a blokádot.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑