2019. 07. 10.

Siker az afgán béketárgyalásokon

Az afgán kormány kedden pozitívnak minősítette a tálib lázadók és az afgán civil és politikai szereplők között a katari fővárosban, Dohában tartott afgánközi békekonferenciát, amelyen a felek megállapodtak abban, hogy csökkentik az erőszak mértékét.

Az afgán kormány optimista a legutóbbi katari békekonferencia eredményeit illetően – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Szádek Szádeki, Asraf Gáni afgán elnök szóvivője. Katar és Németország volt a védnöke a vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozásnak, amelyen mintegy hetven afgán küldött vett részt: a radikális iszlamista tálibok mellett politikusok, civil közéleti személyiségek, újságírók, valamint női aktivisták.

A nyilatkozat értelmében a felek a jövőben nem fognak támadásokat indítani vallási központok, iskolák, kórházak, oktatási központok, piacok, gátak és munkahelyek ellen, így csökkentve nullára a civil áldozatok számát. A kétoldalas dokumentum szerint továbbá szabadon engednék az idős, a fogyatékkal élő és a beteg foglyokat. A nőknek pedig az iszlám értékek keretei között biztosítanák a társadalmi, kulturális, oktatási és gazdasági jogaikat.

Igazi véleménycsere

„Sikeres volt ez a konferencia, igazi véleménycsere folyt az afgánok között különböző kérdésekben, a többi között a békét, az emberi jogokat, a nők jogait és az oktatást illetően” – jelentette ki Ser Mohammad Abbász Sztanikzai, a tálib delegáció vezetője.

Ugyanakkor Nádir Nádiri, az afgán elnök tanácsadója korábban azt mondta: szerinte a tálibok továbbra is elzárkóznak attól, hogy elismerjék Afganisztán szélesebb körű nemzetközi kötelezettségeit, különösen, ami a nők jogállását illeti.

Thomas Ruttig, az Afghanistan Analysts Network agytröszt Afganisztán szakértője rávilágított, hogy a dohai konferencián nem folytak hivatalos tárgyalások, ezért annak eredménye sem tekinthető kötelező érvényűnek, hanem inkább egyfajta szándéknyilatkozatnak.

Kapu nyílhat az Egyesült Államok és a tálibok között

Bár a kabuli vezetés tagjai is jelen voltak a tanácskozáson, hivatalosan nem képviselték Asraf Gáni afgán elnök kormányát. A tálibok ugyanis elutasítják a közvetlen megbeszéléseket a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Az afgán elnöki szóvivő azonban úgy fogalmazott: Kabul reményei szerint e találkozó, valamint az Egyesült Államok és a tálibok közötti tárgyalás kaput nyit a közvetlen béketárgyalások előtt. „Reményeink szerint a felek (az Egyesült Államok és a tálibok) még szeptember 1. előtt képesek lesznek elérni egy kezdeti megállapodást, amely elvezet egy, az afgánok közötti hivatalos béketárgyalásokhoz vezető második fázishoz” – mondta Szádek.

Egyezség

Gáni kormánya a dohai konferenciával párhuzamosan az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a tálibok között zajló közvetlen tárgyalásoknak sem részese. A Washington és a Hajbatulla molla vezette felkelők közötti párbeszéd középpontjában az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonása áll, a lázadók pedig ezért cserébe szavatolják, hogy semmilyen terroristacsoport nem fog támadást indítani afgán földről semmilyen ország ellen a jövőben.

A tálibok Afganisztán területének közel a felét tartják uralmuk alatt. Az amerikai hadsereg majdnem 18 évvel ezelőtt vonult be a közép-ázsiai országba.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑