Cadmus fordítás Cadmus

Sojgu: a katonai együttműködés fontos szerepet játszik Mianmar és Oroszország kapcsolataiban

2021. 06. 23.

A katonai együttműködés fontos szerepet játszik Mianmar és Oroszország kapcsolataiban – jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Min Aung Hlainggal, a mianmari junta vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján.

“Nagy jelentőséget tulajdonítunk a mai találkozónak, hiszen Mianmar számunkra kipróbált, megbízható stratégiai partner és megbízható szövetséges a délkelet-ázsiai és az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – mondta Sojgu a találkozón. Hangsúlyozta, hogy a katonai, illetve a katonai-technikai együttműködés fontos részét képezi a mianmari-orosz kapcsolatoknak.

Az orosz védelmi miniszter megállapította, hogy a mianmari hadsereg az egyik legütőképesebb erőt képviseli a térségben. Sojgu arról is beszélt, hogy az orosz védelmi tárca a mostani találkozót rendkívüli lehetőségnek tartja a véleménycserére az együttműködés elmélyítéséről.

A mianmari tábornok vasárnap érkezett meg az orosz fővárosba, ahol a június 22-24 között tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vesz részt.

Oroszország és Mianmar között az utóbbi években különösen a védelmi kapcsolatok erősödtek. Moszkva fegyvereladásokon kívül kiképzéssel és egyetemi ösztöndíjakkal segíti a mianmari hadsereget, amelyet több nyugati állam szankciós listára helyezett a civilekkel szemben elkövetett atrocitások miatt.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.
A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők több mint nyolcszáz embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑