Cadmus fordítás Cadmus

Sojgu: több mint 200 ezer embert sikerült mozgósítani

2022. 10. 04.

Már több mint 200 ezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz a szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai videokonferencián.

A tárcavezető elmondta, hogy a létrehozott alakulatok személyi állományát nyolcvan gyakorlótéren és hat kiképző központban képezik ki. Közölte, hogy a toborzó irodáknál nagyszámú önkéntes jelentkezik.
“Egyiküket sem szabad elutasítani, hacsak nincsenek rá súlyos okok – mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy a behívottaknak, a harci környezethez való mielőbbi alkalmazkodása érdekében pótlólagos foglalkozásokat kell tartani, harci tapasztalattal rendelkező tisztek felügyelete mellett. A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni. A mozgósított egységek bevetését kizárólag a “különleges hadműveletben” már részt vevő egységekkel együtt szabad tervezni.

A miniszter utasította az ellenőrzési és felügyeleti főcsoportfőnökséget, hogy “alaposan ellenőrizze a részleges mozgósításra vonatkozó intézkedések egész sorát”. Az elmúlt napokban ugyanis számos jelentés látott napvilágot arról, hogy az orosz hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nem csak a katonai szakképesítéssel vagy harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívták be, akikre a mozgósítás az orosz védelmi tárca és államfő szerint vonatkozott.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az állami szolgáltatások portálján (gosuslugi.ru) több mint 70 ezer érdeklődést regisztráltak a hadseregbe való önkéntes jelentkezéssel kapcsolatban a részleges mozgósítás kezdete óta. Csernyisenko szerint a hétvégén tesztüzemben beindították a jelentkezés lehetőségét, amellyel eddig kétezren éltek.

Elmondta azt is, hogy a gosuslugi.ru immár lehetőséget nyújt az indokolatlan behívók megfellebbezésére, a jogosultságra vonatkozó iratok csatolása mellett.

Több mint 200 ezer orosz érkezett Kazahsztánba a mozgósítás miatt

 Több mint 200 ezer orosz állampolgár érkezett a szomszédos Kazahsztánba, amióta két héttel ezelőtt Oroszországban részleges mozgósítást rendeltek el az ukrajnai háború miatt – közölte kedden Marat Ahmetdzsanov kazah belügyminiszter.

Többségük – mintegy 147 ezer ember – utána távozott is Kazahsztánból. A miniszter ennek hátteréről nem mondott semmit.
A tájékoztatás szerint eddig 68 honosítási kérelmet adtak be. A miniszter kijelentette, hogy nem fogják korlátozni az orosz állampolgárok belépését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, amely a hivatalos kommunikáció szerint 300 ezer tartalékos, lehetőleg harci tapasztalatokkal rendelkező embert érint.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑