Cadmus fordítás Cadmus

Sok ezer harcost tartanak fegyverben a különböző terrorszervezetek Szíriában

2018. 10. 04.

Különböző terrorszervezetek több mint tízezer harcost tartanak fegyverben az északnyugat-szíriai Idleb tartományban – derült ki a német kormány belső használatra szánt anyagaiból, amelyekbe a DPA hírügynökség nyert betekintést.

A jórészt nyugati támogatást élvező iszlamista csoportok által uralt tartományban hárommillió civil él. A terület nagyobb részét a Hajat Tahrír Al-Sham, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szorosan kapcsolatban álló iszlamista szövetség ellenőrzi.

A Hajat Tahrír Al-Shamnak a német kormány adatai szerint mintegy 8000 harcosa van. A Türkisztáni Iszlám Párt terrorszervezet soraiban 1500-an harcolnak, míg a Hurrasz al-Dín megközelítőleg 1000 embert tart fegyverben. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet katonai erejéről a dokumentum szerint a német vezetésnek nincsenek megbízható információi, de becslések abból indulnak ki, hogy létszámuk nem haladhatja meg a 300-at.

Többen útnak indulnak

Az idlebi tartományban a  szíriai hatóságok biztosítják a lakosság kimentését, ha szükséges, de a terroristának nevezett különböző szervezethez tartozó ellenállók is lehetőséget kapnak, hogy leadják fegyvereiket, és távozzanak – mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, többen mégis ott maradnak, vagy átigazolnak más terrorszervezetekhez, de sokan útnak indulnak Irak, Jemen vagy akár Európa felé.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Európába ugyanakkor nem érkeznek nagy tömegek, ezért komoly veszélyekre nem kell számítani. Európában jól kezelik az ilyen ellenállók felderítését és kiadatását – jegyezte meg Kis Benedek József a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hatékony munkát folytatnak a hatóságok

A hatóságok szoros együttműködést folytatnak, komoly szűrőmunkát végeznek, nyomon követik a közösségi médiát, amelynek köszönhetően egyre több merényletet meg tudnak akadályozni. Ilyen volt a legutóbbi hollandiai rajtaütés, ahol pokolgépes merényletre készült több szélsőséges. A hatóságok által végzett több hónapos nyomozás végül eredményesen végződött – mondta.

A hollandiai eset Kis Benedek József szerint jól példázza, hogy nemcsak magányos elkövetők vannak Európában, de csoportos szerveződések is, amelyek között nagymértékű összetartás van.

Az ideológiát nem lehet felszámolni

Vannak azonban kivételes esetek, hiszen az elmúlt években több terrortámadás is történt Európa országaiban. A szakértő ezt azzal indokolta, hogy a terroristák módszerei is sokat fejlődtek az elmúlt évek során. Aki egy nagyobb terrortámadást tervez, sok mindenre odafigyel: nem megy mecsetek közelébe, nem visel szakállt, és semmilyen gyanúsnak vélhető viselkedést nem mutat.

A szakértő szerint egy terrorista számára fontos az ideológia, sokan azt tartják meghatározónak, és az alapján végzik tevékenységüket. Hozzátette, az ideológiát még fegyveres úton sem lehet felszámolni.

Szeptemberben Oroszország és Törökország megállapodott arról, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre Idleb tartományban, hogy elválasszák a szíriai kormányerőket az ott lévő felkelőktől. Az említett zónát október 15-én alakítják ki, 15–20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd.

Hirado.hu, Kossuth Rádió

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑