2018. 12. 22.

Sokan meghaltak a dzsihadisták elleni kelet-szíriai légi csapásokban

Csaknem harmincan vesztették életüket az Egyesült Államok vezette koalíciónak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni légi csapásai során a kelet-szíriai Deir Ezzor tartományban pénteken – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő központja (OSDH).

Az OSDH vezetője újságíróknak azt mondta, hogy a légi csapásokban, amelyek az IÁ-nak az iraki határhoz közeli utolsó zárványát támadták, legalább huszonheten haltak meg, köztük a dzsihadisták 14 családtagja, beleértve négy gyermeket is. Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma nőhet, mert néhány sebesült állapota súlyos.

A koalíció szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt.

A légi csapásokat 48 órával azután hajtották végre, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, kivonja az országban állomásozó amerikai csapatokat.

Robert Manning pentagoni szóvivő azt mondta szerdai nyilatkozatában, hogy a koalíció az elmúlt két napban folytatta a légi csapásokat, és együttműködik a szárazföldön harcoló egységekkel.

Az IÁ Deir Ezzor tartományban lévő utolsó zárványa, elsősorban Hadzsín városa ellen a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveres ernyőszervezet indított szeptember elején offenzívát, amely során sikeresen kikergették a terroristákat Hadzsínból, ezzel megfosztva azokat utolsó városi bázisuktól is.

Az azóta tartó hadműveletek során 969 iszlamista vesztette életét, az SDF halálos áldozatainak a száma hivatalos jelentések szerint 545, illetve több mint 350 civil is meghalt a támadásokban.

Elemzők szerint Trump döntése a csapatkivonásról viszont veszélybe sodorhatja a terroristák elleni harc sikerét, az SDF politikai szárnyának egy delegációja pedig már Párizsban folytat tárgyalásokat annak érdekében, hogy az Egyesült Államok távozása után Franciaország vállaljon nagyobb szerepet az IÁ elleni harcban.

Washington szerdán jelentette be hivatalosan a Szíriában állomásozó mintegy kétezer amerikai katona kivonását, miután Donald Trump a Twitter közösségi portálon azt írta: az Egyesült Államok legyőzte az Iszlám Államot Szíriában.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑