2019. 08. 28.

Sokan meghaltak a Port Szudánban kitört törzsi villongásokban

Legalább 37-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek hétfőn a Szudán legjelentősebb kikötővárosában, Port Szudánban kitört törzsi villongásokban – közölte a Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) nevű ellenzéki szervezet.

A független orvosi testületként is működő CCSD beszámolója szerint a kikötőváros több kórházából csak az egyikben 34 halottat és 126 sebesültet számláltak hétfőn. A holttestek többségén lőtt, szúrt, illetve súlyos égési sebek voltak.

A Szudánt vezető szuverén tanács vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Altahir Abuhadzsa, a szuverén tanács szóvivője bejelentette, hogy a Vörös-tenger nevű állam ideiglenes kormányzóját és a biztonsági erők helyi vezetőjét is leváltották, mert nem sikerült úrrá lenniük a tomboló erőszakon.

Egyelőre ismeretlen okokból újultak ki a villongások pénteken a beni amer és a nuba törzs tagjai között.

Időközben a hadsereget is mozgósították a fővárosból, Kartúmból, és katonák járőröznek Port Szudán utcáin, hogy elejét vegyék a helyzet romlásának.

A szuverén tanács a múlt héten alakult meg a hadsereg és a civil ellenzék közötti hatalommegosztási megállapodás értelmében. A katonaság ugyanis tavasszal eltávolította az ország éléről a Szudánt évtizedeken át irányító Omar el-Besírt, és átvette az ország irányítását.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑